Novosti
PORAZNI POKAZATELJI POSLOVANJA GRAĐEVINSKOG SEKTORA

Gradi se sve manje stanova, građevinare izvlače jedino radovi na infrastrukturi
Objavljeno 20. ožujka, 2015.
Vrijednost građevinskih radova u 2014. godini smanjena je za sedam posto

Vezani članci

SITUACIJA ZABRINJAVA GRAĐEVINSKE SINDIKATE

Novim kolektivnim ugovorom žele skresati prava radnika

Građevinski sektor nastavlja bilježiti uglavnom padove, zadržavajući negativne trendove još od 2008. godine. A dodatno zabrinjava podatak kako je u siječnju ove godine izdano čak 22,6 posto manje građevinskih dozvola, s 53,6 posto manjom vrijednošću predviđenih građevinskih radova, nego u istom mjesecu 2014. godine.

Praktično to znači da se promjena trendova neće moći očekivati posebice u prvih šest mjeseci ove godine te je pred domaćim građevinarima još jedna teška godina, ističe direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić.

Manje investicija javnog sektora

Komentirajući najnovije statističke pokazatelje o građevinarstvu u posljednjem tromjesečju 2014. godine, Savić ističe kako je vrijednost obavljenih radova s vlastitim radnicima (subjekti s 20 i više zaposlenih) smanjena za 0,9 posto u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 0,2 posto, a na ostalim građevinama smanjena za 1,6 posto. To, međutim, nije znatnije popravilo sliku ukupnih kretanja u 2014. godini, koja je obilježio izrazito visok pad vrijednosti radova, za 7 posto. Radi se o najizraženijem godišnjem padu vrijednosti obavljenih radova s vlastitim radnicima od 2010. godine, koji je generiran visokim smanjenjem vrijednosti radova na ostalim građevinama (-12,5 posto).

S druge strane, prošlu su godinu obilježila nešto povoljnija kretanja u građevinskim radovima na zgradama, čija je vrijednost porasla za 2,1 posto. Zabrinjavajuća je činjenica da tako niska vrijednost ukupno obavljenih radova s vlastitim radnicima (12,5 milijardi kuna) nije zabilježena od 2002. godine, a u odnosu prema pretkriznoj 2008. ostvaren je pad od čak 46,3 posto, navodi Savić.

U načelu, kretanje vrijednosti obavljenih radova korelira s kretanjima objavljenih podataka o fizičkom obujmu građevinskih radova, kako po izrazitom padu (obujam je smanjen za 6,6 posto) tako i po povoljnijem kretanju obujma i vrijednosti radova na zgradama od pokazatelja koji se odnose na ostale građevine, što je ponajprije rezultat smanjenih investicija javnog sektora.

Antipoduzetnička klima

Negativni trendovi nastavljeni su i u stambenoj gradnji, s obzirom na to da je u 2014. godini, u odnosu prema 2013., završeno za 26,9 posto manje stanova, s 21,5 posto manjom površinom, pri čemu je broj stanova u gradnji (nezavršeni stanovi) povećan za 18,4 posto.

Sukladno s navedenim tendencijama mijenja se i struktura vrijednosti obavljenih radova s vlastitim radnicima prema vrstama građevina. Odnosno u 2014. je godini, u odnosu prema prethodnoj godini, udio vrijednosti radova na zgradama porastao za 3,7 postotnih bodova, na 41,9 posto, a istodobno je udio vrijednosti radova na ostalim građevinama smanjen na 58,1 posto. Naime, povećan je jedino udio nestambenih zgrada, a smanjeni su udjeli vrijednosti radova na prometnoj infrastrukturi, cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima, stambenim zgradama te složenim građevinama na industrijskim prostorima.

Građevinski poduzetnik Vladimir Iličić, direktor i vlasnik osječke građevinske tvrtke Monte-mont, ističe da je glavni uzrok nepokretanja građevinskih aktivnosti u zemlji zapravo opća antipoduzetnička klima, koju državne vlasti nisu promijenile proteklih godina i zbog koje u Hrvatskoj nema investicija.

- Bez investitora i njihovih investicija ne može biti posla ni za građevinsku industriju - kaže Iličić.

Ističe kako investitore odbijaju česte izmjene zakona, što i postojeći poduzetnici teško uopće mogu pratiti, zakonsko prereguliranje s kojim su suočeni investitori i izvođači radova, fiskalni i parafiskalni nameti, velika represija državnih tijela... “Odnosno sve ono što se već godinama ističe kao prepreke s kojima se suočavaju investitori. Ništa se tu nije promijenilo. Bilo bi, primjerice, lijepo ako bi se obistinilo obećanje da bi Porezna uprava ubuduće imala i savjetodavni karakter”, navodi Iličić.

- Mnoge su građevinske tvrtke propale zbog objektivnih razloga na tržištu a na koje poslovodstva tih tvrtki nisu mogla utjecati - podsjeća Iličić, ističući tu i subjektivne razloge, poput nespremnosti menadžmenta tvrtki da svoju tvrtku pripreme za smanjenje prihoda odnosno za teškoće u poslovanju.

Igor MIKULIĆ

VLADIMIR ILIČIĆ

direktor i vlasnik osječke građevinske tvrtke Monte-mont

Glavni uzrok nepokretanja građevinskih aktivnosti u zemlji je zapravo opća antipoduzetnička klima

STRAH OD PREDSTEČAJNE NAGODBE

“Vrlo je teško danas poslovati uz bojazan da bi neki od poslovnih partnera mogao, recimo, pokrenuti predstečajnu nagodbu. Mi napravimo ugovoreni posao, a partner pokrene nagodbu. Odmah smo u problemu, a taj partner će se ponovno vratiti na tržište. Osim toga, u graditeljstvu su zbog premalo poslova na tržištu minimalne marže, usluge se često obavljaju po dampinškim cijenama. Da biste opstali, morate kombinirati kako doći do kapitala - uz izvođenje radova za druge naručitelje dobro je imati i vlastite investicije, no svejedno je teško održati likvidnost. Na naplatu svojih potraživanja često se čeka i mjesecima, a, s druge strane, i za najmanji i najkraći dug javna poduzeća reagiraju isključivanjem isporuke usluge, pokreću ovrhu, naplaćuju se...” kaže Iličić.

NEGATIVNI TRENDOVI

U GRAĐEVINARSTVU TRAJU JOŠ OD 2008. GODINE