Novosti
MEĐUNARODNI DAN SREĆE

Najzadovoljniji svojim životom su Skandinavci, Europljanima zdravlje važnije od novca i posla
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

U povodu Međunarodnog dana sreće, koji se obilježava danas (20. ožujka), Eurostat je objavio istraživanje koje je pokazalo kako gotovo 80 posto Europljana ocjenjuje zadovoljstvo svojim životom na skali od 0 do 10 ocjenom 6 ili više, u prosjeku 7,1. Hrvatski su građani, prema tom istraživanju, zadovoljstvo svojim životom ocijenili prosječnom ocjenom 6,3.

Istraživanje je pokazalo da je zdravstveno stanje jedan od glavnih čimbenika za zadovoljstvo životom, važniji od financijske situacije, zaposlenosti ili društvenih odnosa.

Najzadovoljniji životom u Europskoj uniji su, naravno, građani Danske, Finske i Švedske, s prosječnom ocjenom 8. Njih slijede Nizozemci i Austrijanci (ocjena 7,8). Najmanje zadovoljni su Bugari, koji su svom životu dali ocjenu 4,8. Grci, Ciprani, Mađari i Portugalci malo su nezadovoljniji od Hrvata, s ocjenom 6,2.

U Hrvatskoj su, unatoč ne baš vedroj perspektivi, najzadovoljniji mladi u dobi od 16 do 24 godine s prosječnom ocjenom 7,5. Zadovoljstvo životom s godinama opada u cijeloj Europskoj uniji.

Također, u povodu Međunarodnog dana sreće u Zagrebu je jučer predstavljen projekt Banka sreće, online platforma za razmjenu dobrih djela.

Kako ističu inicijatori, Banka sreće je mjesto gdje se povezuju društveno odgovorni ljudi koji besplatno nude ili potražuju usluge. Stranica funkcionira kao forum na koji se stavljaju oglasi u kojima se besplatno nude ili traže usluge poput šetanja psa, poduke iz stranog jezika, popravak nekog uređaja, davanje savjeta iz nekog stručnog područja, a sve je besplatno, odnosno nema naplaćivanja usluga kao ni razmjene ili naplate materijalnih dobara.

Svaka osoba može ponuditi pomoć u nečemu u čemu je dobra, primjerice, u instrukcijama iz nekog predmeta, popravak uređaja, rad na računalu ili tražiti neku vrstu pomoći koja joj je potrebna.(D.Pav.)

POTPORA BANCI SREĆE

Banku sreće u Hrvatskoj pokrenula je udruga POZA, a na predstavljanju su sudjelovali i poznata voditeljica Mia Kovačić te uspješni poduzetnik Saša Cvetojević, koji su među prvima odlučili dati javnu podršku projektu. Među oglasima koji su već počeli pristizati zasad se, između ostalog, nude kolači, poduke u glazbi, pomoć pri izradi prezentacija, uzgoja povrća, savjet oko otvaranja tvrtke u Engleskoj, savjeti pri uređenju stana, mjerenje krvnog tlaka, društvo za plesnjak, savjeti oko potrage za poslom... Ideja o Banci sreće dolazi iz Estonije, a pokrenula ju je prije sedam godina tada 39-godišnja Airi Kivi, obiteljska terapeutkinja i klinička psihologinja.