Osijek
SAMI I PIETU NA PRAKTIČNOJ NASTAVI U REMIXU

Učenici iz Finske donedavno uopće nisu čuli za Osijek, a sada navijaju za bijelo-plave
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

U radionici tvrtke Remix naizgled su svi majstori i učenici koji ondje obavljaju praktični dio nastave jednaki. Međutim, dvojica se ipak razlikuju, i to ni po čemu drugome već samo zbog toga što su prije dva tjedna stigli u Osijek iz finskoga grada Mikkeli.

Sami Pãivãniemi i Pietu Hämãlãinen, obojica 18-godišnjaci, u Osijeku su u okviru projekta Erasmus plus te ih je ugostila Strojarsko-tehnička škola Osijek i ovdje će boraviti sve do kraja ožujka.

- Ovo je prvi put da smo ugostili učenike iz europske zemlje. Dogodilo se da su prošle jeseni dva nastavnika iz njihove škole posjetila našu školu i zanimalo ih je gdje naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. Posjetili su nekoliko tvrtki i odlučili su se za Remix, gdje sad Sami i Pietu svakog radnog dana od 8 do 16 sati obavljaju praksu - pojasnio je ravnatelj Ivan Adrić te se našalio da je posao automehaničara jednak i u Osijeku i u Mikkeliju, to jest da razlike postoje tek prilikom izvođenja nekih operacija. Sve ostalo ovi mladi Finci odlično usvajaju, sporazumijevaju se na engleskom i imaju svog mentora Davora Bičvića, inače profesora strojarske grupe predmeta u Strojarsko-tehničkoj školi, na cjelodnevnom raspolaganju. On pak kaže da su dečki odlični, nisu zahtjevni, a za dva tjedna koliko su ovdje uspjeli su se odlično snaći u gradu.

To su nam potvrdili i Sami i Pietu koji su do sada posjetili brojne klubove u Tvrđi, prošetali se promenadom, obišli konkatedralu pa i žestoko navijali za Osijek na nedavnoj nogometnoj utakmici Osijek - Hajduk. “Obojici nam je”, kažu, “bilo žao što naš klub nije pobijedio.”

- Ovdje je odlično, ljudi su nasmiješeni i srdačni. Imate odličnu hranu i volim što je na jelovniku dosta mesa. Već sam bio u St Patrick's pubu, u Klubu 22 i na brojnim drugim mjestima. I da, pivo vam je također super, jedino što su ovdje u Osijeku jako visoke temperature - zaključio je Pietu.

Obojica do dolaska uopće nisu čula za Osijek pa im je sada, kad su ga vidjeli, drago što nisu, kako je prvotno zamišljeno, ostali na praktičnoj nastavi u Ljubljani.

- Izlazimo s učenicima iz škole i obišli smo brojna mjesta. Najviše nam se ipak sviđa Tvrđa jer ima dosta pubova gdje se može izići - iskreno je rekao Sami koji sa svojim prijateljem do odlaska boravi u smještaju Nova Furca i ondje će biti do kraja ožujka.

Marija MIHELIĆ
MOGUĆ UZVRATNI POSJET

Nije isključeno da će se, nakon ovog posjeta Osijeku, učenici Strojarsko-tehničke škole uputiti u Finsku. Ravnatelj Adrić kaže da je ovo tek prvi korak nakon čega će se analizirati proteklih mjesec dana.

- Nadamo se da će doći do uzvratnog posjeta. I ovdje se druže s učenicima i na nastavi i nakon nje. Inače, jedan dio nastave koju pohađaju u školi je na engleskom jeziku pa smo zamislili da nam pričaju o svom gradu, običajima i životu u Finskoj - ispričao je ravnatelj Adrić.

IVAN ZGREBEC

voditelj postprodaje u Remixu

Dobro uče i napreduju

Već duže vrijeme traje suradnja između Remixa i Strojarsko-tehničke škole i uobičajeno primamo praktikante. No, ovo je prvi put da su nam učenici došli iz strane zemlje. Drago mi je da dobro napreduju, znaju malo hrvatskoga, no sporazumijevaju se na engleskome. Dobro usvajaju znanja i zadovoljni smo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike