Osijek
CRVENI KRIŽ KREĆE U DRUŠTVENO-SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

Vila Mikica u Splitu i odmaralište
u Orahovici postaju hosteli, a sva
zarada ide za rad Crvenog križa
Objavljeno 20. ožujka, 2015.
Uz tvrtku Centar društvenog poduzetništva, s MEFOS-om je otvoren i Nacionalni centar za integrativnu medicinu

Gradsko društvo Crvenog križa našlo je rješenje za odmaralište u Splitu, iako je prethodnih godina ovo društvo zbog financijskih problema s održavanjem čak razmišljalo i o prodaji tog objekta.

Naime, od ovog ljeta i vila Mikica u Splitu i odmaralište Crvenog križa u Orahovici bit će registrirani kao hosteli. Riječ je o samo jednoj od novina koje je ovo društvo jučer predstavilo na konferenciji za novinare. Tako će osječki Crveni križ kroz novoosnovanu tvrtku Centar društvenog poduzetništva d.o.o. ući i u hotelijersku i ugostiteljsku djelatnost.

- Ova je tvrtka 85 posto vlasništvo Gradskog Crvenog križa Osijek, a 15 posto je vlasništvo Društva CK Osječko-baranjske županije. No, Crveni križ sada će s tvrtkom moći sudjelovati na natječajima za nepovratna sredstva Europske unije, a dobit koja bude ostvarena koristit će se isključivo za daljni razvoj društvenog poduzetništva i rad Crvenog križa. Naime, društveno se poduzetništvo značajno razvija u Europskoj uniji i postoji već oko 600.000 takvih tvrtki, a u Hrvatskoj samo njih 200. Inače, u prenamjenu vile Mikica do sada je uloženo pola milijuna kuna, a raspolagat će s 50 postelja. Cijene u hostelu bit će tržišne, a hostel s najmom soba počinje od 1. srpnja ove godine. No, u hostel pretvaramo i odmaralište u Orahovici, kapaciteta 180 kreveta. I jedno i drugo odmaralište bit će korišteno i za smještaj djece za školu u prirodi, a koju ove godine zajedno sufinanciraju Grad i Osječko-baranjska županija - objasnio je Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Inače, uz ovu tvrtku osječki Crveni križ je i suosnivač Nacionalnog centra za integrativnu medicinu, i to s Medicinskim fakultetom u Osijeku. Ova će tvrtka imati sjedište u Centru za edukaciju u Orahovici, a bavit će se svim aspektima integrativne medicine, koja u Hrvatskoj, ali ni u EU-u još nije prepoznata.

Na jučerašnjoj je konferenciji posebna pozornost poklonjena rezultatima rada volontera, koji su prošle godine, istaknuto je, u sklopu pomoći osobama stradalima u poplavama prikupili 46 tona pitke vode, 22 tone prehrambenih proizvoda, 13 tona higijenskih artikala i 44 tone odjeće. Samo u poplavama odrađeno je 8800 volonterskih sati.

Recimo kako osječki Crveni križ djeluje na području grada Osijeka i sedam susjednih općina i ima više od 22.000 članova.

Nefreteta Z. EBERHARD
Pohvala dobrovoljnim davateljima krvi

Crveni križ jučer se posebno pohvalio rezultatima dobrovoljnog davanja krvi. Tako je lani prikupljeno 9269 doza krvi, čime je plan premašen za 17 posto, a davatelja koji su prvi put dali krv bilo je 11,5 posto. Gledano prema broju stanovnika na području djelovanja osječkog Crvenog križa, na 100 stanovnika prikupljeno je 6,7 doza krvi, što je, rečeno je, impresivan podatak.

Najčitanije iz rubrike