Ekonomija
VALVITA - BLOKIRANI VIŠE OD 60 DANA POKRENULI STEČAJ

Bosanskohercegovački poduzetnik u Valpovštini će proizvoditi ćevapčiće
Objavljeno 19. ožujka, 2015.
Petnaestak radnika otišlo je iz Valvite dobrovoljno i svima s+u isplaćene otpremnine

Tijekom prošlog tjedna s radom je prestala linija klanja u Mesnoj industriji Valvita, 15-ak od ukupno 52 zaposlena radnika završilo je na Zavodu za zapošljavanje, a pokrenut je i stečajni postupak.

Vijest o pokretanju stečaja nad Valvitom potvrdili su nam jučer i na Trgovačkom sudu Osijek istaknuvši tek da je stečaj zatražila Uprava Valvite.

Tu informaciju potvrdili su nam i iz Uprave PPK-a Valpovo u čijem je sustavu nekad bila klaonica.

Prema riječima Zdravka Zubaka, predsjednika Uprave PPK-a Valpovo, taj je poljoprivredno-prehrambeni kombinat koji je sada u vlasništvu MSana i osječkog Žita, proteklih godina financijski pomagao i održavao na životu Valvitu.

- Valvita je PPK-u Valpovo dužna za isporučenu stoku i ostalu robu 5,5 milijuna kuna. U pet godina Valvitu smo pomogli s najmanje 20-ak milijuna kuna i mi smo ju održavali na životu, ali više ne možemo - rekao je Zubak te dodao kako su sretni jer je za Valvitu pokazala interes bosanskohercegovačka tvrtka BFS Franchise-Systeme d.o.o. Sarajevo koja planira nastaviti proizvodnju, ali i otvarati nova radna mjesta.

Cilj - nastaviti proizvodnju

Navodno i da je BFS Franchise-Systeme d.o.o. Sarajevo, koji je u vlasništvu Gorana Stanića (brata vlasnika tvrtke Stanić d.o.o. iz Zagreba) kojeg jučer nismo uspjeli kontaktirati, najavio otvaranje novih pedeset radnih mjesta.

Valja istaknuti da su nekretnine i pokretnine Valvite u vlasništvu Hrvatske poštanske banke (HPB).

Sve je ovo odrađeno uz amenovanje PPK-a Valpovo u čijem je sastavu Valvita bila prije.

Kako kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, sve što se događa i u Valviti i u PPK-u Valpovo usuglašava se sa Sindikatom.

- Valvita je u blokadi više od 60 dana i prošli petak pokrenut je na Trgovačkom sudu Osijek stečajni postupak. Zajednički nam je cilj svima bio vidjeti ima li načina da se nastavi proizvodnja. Prema našim informacijama, interes za nastavak proizvodnje iskazala je tvrtka iz Bosne i Hercegovine iz sustava Stanić grupe. Navodno da ima u planu u Valviti pokrenuti proizvodnju ćevapčića i ostalih prerađevina. Također, prema informacijama koje smo dobili, bosanskohercegovački poduzetnik zaposlio bi oko 50 radnika - kaže Orešković te dodaje da je taj poduzetnik već obavio razgovore u HPB-u.

O odlascima radnika iz Valvite prošlog tjedna Šimo Orešković kaže da su otišli dobrovoljno i da su svima isplaćene otpremnine, a svi radnici su uredno do sada dobivali plaće, a dobit će ovih dana i za veljaču.

Budući da se Valpovštinom pronijela priča da u stečaj ide cijeli PPK Valpovo, iz MSana, koji drži 50 % vlasništa, naveli su kako “u PPK-u Valpovo nema otkaza, tvrtka je sanirana, stabilna i posluje uspješno. Pretpostavljamo da se priča odnosi na Valvitu koja nije u vlasništvu PPK-a Valpovo te slijedom toga ne možemo komentirati situaciju u Valviti”, naveli su iz MSana.

HPB ne odustaje od prodaje

U ime osječkog Žita, koje također drži 50 % vlasništva u PPK-u Valpovo, Zdravko Zubak također kaže kako je to stabilna tvrtka u koju su njezini vlasnici u pet godina uložili 203 milijuna kuna - 100 milijuna kuna kroz dokapitalizaciju (do 3. mjeseca 2010.) te 103 milijuna kuna u opremu i obrtna sredstva čime su ispoštivali ugovor o kupnji s državom.

O novonastaloj situaciji u Valviti zatražili smo očitovanje i njezina vlasnika - Hrvatske poštanske banke. “Hrvatska poštanska banka je vlasnik imovine (zgrada i strojeva) Valvite te vodeći brigu o ukupnoj imovini kojom upravlja nastoji pronaći odgovarajućeg kupca, štiteći pritom svoje interese. Dakle, kako je riječ o industriji, a ne o osnovnoj bankarskoj djelatnosti, banka ne odustaje od prodaje Valvitine imovine. Također, banka sa zainteresiranim poduzećima trenutno razgovara o podzakupu. Podsjećamo da je HPB preuzeo imovinu Valvite 2012. godine kako bi bar djelomično naplatio potraživanja na temelju kredita odobrenog 2007.” naveli su iz HPB-a.

Zdenka RUPČIĆ

Valvita mesna industrija j.d.o.o. 2003. godine izdvojeno je u zasebno društvo. Osnovna djelatnost je proizvodnja, obrada i konzerviranje mesa i mesnih prerađevina, a obavlja i uslužno klanje stoke, trgovinu na veliko živom stokom... Proizvodni kapacitet proizvodnje i prerade mesa je 7500 tona godišnje.

5,5

milijuna kuna dužna je Valvita za isporučenu stoku PPK-u Valpovo

20

milijuna kuna u pet godina izdvojio je PPK Valpovo da održi Valvitu na životu

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike