Dome slatki dome
ČESTO ZANEMAREN DIO STANA ILI KUĆE

Učinite i hodnik ugodnim prostorom
Objavljeno 19. ožujka, 2015.

Očigledno je da hodnik povezuje prostorije u vašem stanu. Zbog toga su u većini slučajeva hodnici prostorija kroz koju se samo prolazi. Ali to ne znači da ih smijemo zanemariti pri dekoriranju. Učinite hodnik prostorom u kojemu se ugodno zadržati. Prazan i hladan zid pretvorite u obiteljsku galeriju fotografija. Prije nego što počnete bušenje rupa za okvire, prvo isplanirajte gdje ćete što postaviti. Najlakše je to učiniti tako što ćete isjeći od kartona kvadrate veličine okvira koje imate i polijepiti ih po zidu. Mijenjajte poziciju papira dok ne budete zadovoljni, a onda ih jednostavno zamijenite okvirima. Sliku upotpunite drugim elementima koji će vaš hodnik učiniti zanimljivim, kao što su klupa, košare, jastuci na klupi... Možete postaviti i uski stol na koji ćete staviti svježe cvijeće, knjige, svijeće, ukrasne posude... Obavezno je paziti na širinu namještaja jer su u većini slučajeva hodnici uske prostorije.

Držite se jednostavnosti

Nemojte pretjerivati pri dekoriranju hodnika. Budite jasni i jednostavni. Nekoliko komada namještaja svedenih linija i nekoliko dodataka sasvim će biti dovoljni da vaš hodnik promijene u pozitivnom smislu iz temelja. Ako u hodniku imate drveni pod, razmislite da postavite stazu. Ako vam je drveni pod u lošem stanju, pokušajte ga sanirati i prelakirati, a zatim preko njega postaviti stazu ili tepihe u obliku otočića. Postavljanje podne prostirke zaštitit će pod od habanja.

Boje u hodniku

Kao što smo rekli, hodnici fizički povezuju prostorije u vašem domu. Upotpunite tu konekciju bojama. Ako je jedna prostorija u jednoj boji, u hodniku koji se naslanja na tu prostoriju neka ta boja bude dominantna. Onda nek postupno prelazi u dio hodnika u kojem će biti dominantna druga boja koja je povezana s nekom drugom prostorijom. Ako vam je stan velik, nećete moći na ovaj način povezati sve prostorije jer bi onda hodnik bio zbrka boja, ali i detalji će poslužiti svrsi.

Postoji još jedno rješenje: neka hodnik bude prostorija za sebe, u kolorističkom smislu. U tom slučaju poslužite se jednom jakom bojom kojom ćete naglasiti detalje. Ovo je idealna situacija kako da iskoristite svoju omiljenu boju koju niste mogli iskoristiti u dnevnoj ili spavaćoj sobi, npr. narančastu. Možete upotrijebiti i više nijansi u jednoj boji.

Nemojte pri uređenju doma zaboraviti na hodnik. Ako vam je stan mali, svaki je kvadrat previše dragocjen da ga zaboravite.(T.K.)

Nemojte pretjerivati pri dekoriranju hodnika. Budite jasni i jednostavni.

Najčitanije iz rubrike