Novosti
IZVRŠENJE KAZNE VUKOVARSKOM POLITIČARU

Prije odlaska u zatvor Željki Sabi utvrđivat će psihofizičko stanje
Objavljeno 17. ožujka, 2015.

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uskoro će na izdržavanje zatvorske kazne, no do tada može proći i nekoliko tjedana. Naime, pravomoćna presuda Vrhovnog suda kojom je osuđen na osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetno, ako ne počini novo kazneno djelo u roku od dvije godine, stigla je 13. ožujka. Međutim, presuda postaje izvršna tek kada ju Sabo i sve stranke u slučaju prime i potpišu primitak, a potpisane dostavnice da su odluke uručene vrate se na sud. Tada počinje finalizacija sudskog spisa, odnosno rade se svi oni tehnički detalji oko troškovnika, statistika i drugog. Kada se to zgotovi, spis će se dostaviti sucu izvršenja Županijskog suda u Vukovaru jer Sabo ondje ima adresu prebivališta.

Nakon toga sudac izvršenja pozvat će bivšeg vukovarskog gradonačelnika da mu se uruči rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne. S obzirom na to da mu je pravomoćno određena kazna duža od šest mjeseci, Sabo će prvo biti upućen na mjesec dana u Centar za dijagnostiku u Zagrebu gdje će se utvrditi njegovo psihofizičko stanje na osnovi kojeg se utvrđuje u koju će kaznenu ustanovu biti upućen.

U roku od tri dana od kada mu je uručeno rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne Sabo se ima pravo žaliti na rješenje, ali i podnijeti molbu za odgodu izvršenja. Sudac izvršenja odlučit će ima li Sabo osnova za odgodu izdržavanja kazne ili ne.

Podsjetimo, zbog nuđenja mita HDZ-ovim gradskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću za prelazak u SDP Županijski sud u Osijeku u rujnu prošle godine nepravomoćno je bivšeg vukovarskog gradonačelnika osudio na bezuvjetnih 16 mjeseci zatvora. I to za svaku točku optužnice na po 10 mjeseci zatvora, sve zajedno na godinu i četiri mjeseca. Vrhovni sud odlučio je da pola kazne Sabo provede u zatvoru, a drugu polovinu, zbog svoje dobi, na uvjetnoj slobodi.S.Lacić

ISKLJUČENJE IZ SDP-a

Mandantno-imunitetno povjerenstvo na svojoj će sjednici danas (18. ožujka) raspravljati o ostavci Željka Sabe na dužnost saborskog zastupnika. Također, o Sabinoj sudbini u SDP-u trebalo bi raspravljati i Predsjedništvo te Glavni odbor te stranke koji bi se trebali sastati do kraja ovog tjedna. Željko Sabo će, prema nekim najavima, biti isključen iz SDP-a. Najkasnije sljedeći tjedan bi na dužnost umjesto Sabe mogao prisegnuti drugi zastupnik. Očekuje se i da će to biti prvi sljedeći neizabrani kandidat na listi za petu izbornu jedinicu, s koje je na izborima 2011. godine Sabo ušao u Sabor.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković