Novosti
ODBIJEN ZAHTJEV ZA PRIVREMENOM SLOBODOM

Hadžić ostaje u Haagu,
tumor na mozgu liječi
zračenjem i kemoterapijom
Objavljeno 16. ožujka, 2015.

Vezani članci

ZAHTJEV HAŠKOM SUDU

I Hadžić želi na slobodu radi liječenja

Goran Hadžić, bivši vođa hrvatskih Srba, ostaje u pritvoru u Scheveningenu jer je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu odbio njegov zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu zbog liječenja tumora na mozgu.

Prema zaključku raspravnog vijeća Haškog suda, Hadžić, kojemu je postavljena dijagnoza glioblastoma, a liječi se zračenjem i kemoterapijom, u Scheveningenu ima kvalitetnu zdravstvenu skrb, a obrana nije pružila dostatne humanitarne razloge koji bi opravdali njegovo puštanje na privremenu slobodu. Vijeće je odbacilo tvrdnje obrane da je zatvorska prehrana za njega neprikladna, te da zbog boravka u pritvoru ima nesanicu i pati zbog buke. Njega liječi nizozemski onkolog koji je sudjelovao u kreiranju novog protokola liječenja te vrste tumora na mozgu i čak je i obrana priznala da ne bi mijenjala plan njegova liječenja na privremenoj slobodi.

"Raspravno će vijeće nastaviti pratiti Hadžićevo zdravstveno stanje, no u ovom trenutku zaključuje da je njegov boravak u pritvoru UN-a, u kojem može biti pomno praćen i prima zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu dok prolazi drugu fazu liječenja, u skladu s njegovim zdravstvenim potrebama," stoji u odluci.

Hadžić je optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. godine na okupiranim područjima Hrvatske. Suđenje mu je započelo 2012., nakon što je uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja, a prekinuto je u listopadu prošle godine.(D.Pav.)

Možda ste propustili...