Regija
BARANJA SE PRIPREMA

Prvi riječni kruzer u Batinu
stiže u srijedu, 18. ožujka
Objavljeno 13. ožujka, 2015.
Kruzer River Aria stiže na vez u batinsku luku u 8 sati

BATINA - Koliko je god prije nekoliko godina izgledalo daleko, približava se ''dan D'', datum prvog dolaska riječnih kruzera u Baranju - u putničku luku u Batini. U srijedu (18. ožujka), naime, u batinskoj će luci biti privezana River Aria, što se s pravom može uvrstiti među povijesne događaje u ovom jedinom baranjskom mjestu pokraj kojega protječe Dunav.

- Na sam dan dolaska prvog kruzera, koji bi u batinsku luku trebao pristati ujutro u 8 sati, planiran je doček prvih gostiju, kojemu će nazočiti predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Općine Draž, Osječko-baranjske županije, Lučke uprave Vukovar i turističkog sektora regije - kaže mr.sc. Božana Matoš, ravnateljica Lučke uprave Vukovar.

Već idućeg mjeseca, u travnju, najavljeno je šest pristajanja, po jednom River Princessa i Avalon Luminaryja, a četiri će puta pristati River Aria. Najviše dolazaka, šest, najavljeno je za srpanj, dok će ih u rujnu biti pet. Posljednji dolasci planirani su u studenom. Svi se slažu kako prve godine za baranjske turističke djelatnike neće biti značajnije ''berbe'', ali je ovo vrijeme za sklapanje prvih dogovora i potpisivanje ugovora, budući da se ''kruzer ture'' dogovaraju godinu-dvije ranije. Za doček prvih gostiju spremni su i u općini Draž, čiji načelnik, Stipan Šašlin, napominje kako će prve godine u Batini s rijeke na kopno stupiti više od 5000 osoba.

- Sigurno je da prve godine ne očekujemo specijalne rezulate. Na nama je da pokušamo animirati lokalno stanovništvo kako bi se što više njih uključilo u turističke vode - kaže, ističući kako su im aktivnosti usmjerene prema realizaciji projekta ''Dunavski pogled'', vrijednog osam milijuna kuna, koji, među ostalim, obuhvaća uređenje mjesnog središta, gradnju šetnice s javnom rasvjetom, koja bi trebala voditi od središta do spomenika i sanaciju klizišta podno spomen-kompleksa Batinske bitke. Radovi, za čije se izvedbu već javilo nekoliko desetaka izvođača, trebali bi biti gotovi do rujna 2016. godine, ako ne i prije.

Kako bi u praksi trebao izgledati prijam američkih turista, pokazali su nam turistički djelatnici iz Karanca, koji već više godina ugošćuju američke turiste koji u Hrvatsku stižu kruzerima kao i avionima. U Baranji borave otprilike dva dana, a baranjski dio rute obuhvaća spavanje u Sklepićevoj Living History House, ručak u Tri mudraca, u vlasništvu Richarda Apella, te večeru uz glazbu u Baranjskoj kući kod Vladimira Škrobe - Baje. Nazočili smo, u gospodarstvu Tri mudraca, dolasku turista iz raznih dijelova SAD-a, koji su se u autobus ukrcali u Dubrovniku.

- Za ovu godinu najavljeno je približno 160 polazaka iz Dubrovnika, i svaka tura dolazi u Karanac - priča pratiteljica grupe Maša Kotur, napominjući kako im je cilj turiste upoznati s ovim dijelom Hrvatske, ovdašnjim načinom života te gastronavikama. Turisti, kaže, žele vidjeti autohtoni život i ljude, drugim riječima ''okusiti'' nešto što je uzgojeno na polju i u domaćinstvima. U sklopu posjeta baranjskom Karancu turisti obilaze i tamošnju školu odnosno vrtić.

Ivica GETTO
AMERIKANCI ODUŠEVLJENI

Zanimljive su povratne informcije američkih turista. ''Svima je boravak u Slavoniji i Baranji gotovo nezaboravan. Odmah primjećuju da su ovdje ljudi velika srca, izuzetno gostoljubivi i prijazni'', priča Kotur, naglašavajući kako u Americi nema onoga što im Slavonci i Baranjci znaju ponuditi. Vlasnik Tri mudraca, Richard Apell, ovaj se put odlučio na kuhanje ribljeg paprikaša, čiju su cijelu pripremu turisti pratili s oduševljenjem.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura