Učionica
SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilištu u Osijeku 18 tisuća studenata i oko 1100 profesora i asistenata
Objavljeno 13. ožujka, 2015.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovano je 1975. godine, kao četvrto sveučilište u Republici Hrvatskoj, što znači da će koncem svibnja nizom događanja obilježiti punih 40 godina službenog postojanja.

Danas Sveučilište u Osijeku ima oko 18.000 studenata te oko 1100 profesora i asistenata. U akademskoj 2014./2015. godini Sveučilište u svom sastavu ima 16 znanstveno-nastavnih sastavnica: 11 fakulteta (Ekonomski, Elektrotehnički, Filozofski, Građevinski, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Medicinski, Poljoprivredni, Pravni, Prehrambeno-tehnološki, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti) i pet sveučilišnih odjela (odjeli za biologiju, fiziku, kemiju, kulturologiju i matematiku), kao i jednu umjetničko-nastavnu sastavnicu – Umjetničku akademiju. Uz to, osječko Sveučilište obuhvaća još četiri sastavnice: tri sveučilišne infrastrukturne ustanove (Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Studentski centar u Osijeku i Studentski centar u Slavonskom Brodu) te trgovačko društvo Tera Tehnopolis d.o.o., u vlasništvu Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Sveučilišta.

Prva - Visoka bogoslovna škola 1707.

Povijest visokoga školstva na području istočne Hrvatske započinje prije tri stoljeća, 1707. godine, kada je u Osijeku osnovana prva visokoškolska ustanova, Visoka bogoslovna visoka škola, koja je započela redoviti rad akademske 1707./1708. godine kao Studium Philosophicum Essekini, trogodišnji visokoškolski studij, odnosno učilište filozofije. Poslije toga, osnovana je i druga bogoslovna škola 1724., a obje su 22. siječnja 1735. godine, odlukom povjerenika franjevačkog reda Josipa ab Ebore, uzdignute na stupanj generalnih visokoškolskih učilišta prvog razreda Studium Generelae Theologicum primae Classis. Prva visoka učilišta u Osijeku, značajna su zbog iznimnog doprinosa hrvatskom jeziku i književnosti te širenju humanističkog obrazovanja i poznavanju jezika i književnosti starih klasika. Dijecezansko bogoslovno učilište Biskupijskog sjemeništa u Đakovu osnovao je utemeljitelj Sjemeništa, đakovački biskup Antun Mandić, 1806. godine. Danas Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu nastavlja tradiciju studija filozofije i teologije dugu više od dva stoljeća.

Osnovano 31. svibnja 1975.

Inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Osijeku pokrenuta je 26. ožujka 1975. Hrvatski sabor donio je Odluku o davanju suglasnosti za osnivanje Sveučilišta u Osijeku, a dva mjeseca kasnije, 31. svibnja 1975. potpisan je Sporazum o osnivanju Sveučilišta u Osijeku, čiji potpisnici su bili: Ekonomski fakultet, Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološki fakultet, Poljoprivredni institut, Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba za Studij strojarstva u Slavonskom Brodu, Pedagoška akademija u Osijeku, Muzička akademija u Zagrebu za Odjel glazbe u Osijeku, Gradska knjižnica i Povijesni arhiv u Osijeku. Stoga se 31. svibnja obilježava kao dan osnivanja Sveučilišta. U početku je Sveučilište bilo foksuirano na obrazovanje i istraživanja u području poljoprivrede, tehnologije, ekonomije, strojarstva, pedagogije i glazbe. Odluku o unošenju imena Josipa Jurja Strossmayera u naziv, Sveučilišna skupština donosi 1990. godine. Od tada djeluje pod današnjim imenom Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Možda ste propustili...