Mozaik
CAPRACOTTA ODSJEČENA OD SVIJETA

Talijanski gradić u samo 18 sati mećave
zatrpan s čak 265 centimetara snijega
Objavljeno 11. ožujka, 2015.

Stanovnici talijanskog mjesta Capracotta već su danima odsječeni od svijeta zbog enormne količine snijega - u 18 sati napadalo ga je čak 265 centimetara!

Taj broj potvrdile su meteorološke službe Italije, pa je tako to mjestašce s tisuću stanovnika postalo pričom dana većine europskih medija. Posebnost je i u tome što nije riječ o selu u talijanskim Alpama, nego na jugu Apeninskog poluotoka, 200-tinjak kilometara istočno od Rima. Do Jadranskog mora stanovnici Capracotta, kada su uvjeti normalni, stižu za nepunih sat vremena. Sada se pokazala sva ćudljivost planinskog lanca Apenina. Capracotta je smještena na 1421 metru nadmorske visine, ali je podložna snažnim strujanjima hladnoga zraka sa sjeveroistoka. Snijeg je snažno počeo padati prošlog četvrtka, a u trenutku kada je, u prvim satima petka, prestao padati, na nekoliko mjesta izmjerena je visina od 265 centimetara.

Stanovnici Capracotte, iako su bili upozoreni na obilne snježne padaline, iznenađeni su tolikom količinom snijega. Na sreću, pozatvarali su se u kuće, tako da nitko nije nastradao. Nekoliko dana nisu radile trgovine, pošte, škola, jer do njih nitko nije mogao doći. Stanovnici su počeli sami čistiti snijeg ispred svojih kuća, iz kojih su izlazili kroz prozore na prvom katu. Na ulice je u subotu izišla i teška mehanizacija, koja je oslobodila najvažnije ceste kako bi u slučaju potrebe bio slobodan koridor za hitnu pomoć, vatrogasce i gorsku službu spašavanja. Zlu ne trebalo, talijanska vojska je u pripremi imala eskadrilu helikoptera, ako bi se stanovništvo trebalo evakuirati.

Dio Capracotte tijekom vikenda je izgledao poput prizora iz bajke, s obzirom na to da su do većine kuća, uz jednu jedinu očišćenu prometnicu, vodili tuneli u snijegu. Zahvaljujući modernim tehnologijama i društvenim mrežama, snježne scene iz ovog mjestašca odmah su postale hit u Italiji i Europi. M.Bugarić

SRUŠEN REKORD COLORADA?

Talijanski i europski rekord po količini napadalog snijega sada je u vlasništvu Capracotte. Talijansko mjesto sada je konkurent i rekordu još iz 1921. godine. Tada je u Silver Lakeu, u američkoj državi Colorado, u 24 sata napadalo 198 centimetara snijega. To je manja količina od ove talijanske, ali da bi rekord bio priznat, mora ga potvrditi Svjetska meteorološka organizacija.

Gradić nije smješten u Alpama, nego na Apeninima u blizini Rima

Najčitanije iz rubrike