Osijek
RADIONICA O EKONOMSKOJ ZLOPORABI STARIJIH

Pomoć traže i stariji Osječani, ali anonimno jer se srame vlastite lakomislenosti
Objavljeno 11. ožujka, 2015.

Do posljednjega mjesta popunjena je jučer bila GČ Tvrđa tijekom radionice Sindikata umirovljenika Hrvatske, a o temi ekonomske zloupotrebe starijih osoba. Problem je to koji, prema riječima organizatora, ulazi u sve dijelove Hrvatske, a da je prisutan i u Osijeku potvrdila je Biserka Budigam, diplomirana psihologinja, kojoj se sve češće javljaju starije osobe iz Slavonije.

- Svjež mi je primjer starije gospođe iz Osijeka koja traži pomoć oko smještaja u dom, nakon što je svoju imovinu dala obitelji s petero djece. Želi raskinuti ugovor, ali nailazi na probleme i tu je riječ o klasičnoj ekonomskoj zloporabi. Uz ovu vrstu ima i fizičke zloporabe pa tako danima zove žena iz Vukovara i satima priča o fizičkom zlostavljanju u obitelji. Međutim, nikada se te osobe neće javno izjasniti jer ih je sram svoga neuspjeha i lakomislenosti, a ne žele istovremeno sramotiti svoju djecu, rodbinu i prijatelje - pojasnila je Budigam.

Milan Tomičić iz SUH-a naglasio je također nužnost ukidanja mogućnosti sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a što je SUH zatražio od Ministarstva pravosuđa još 26. ožujka 2013. Iako je Ministarstvo reagiralo već nakon mjesec dana, odgovor je bio negativan.

- Riječ je o fantomskom ugovoru koji se pojavio u pravnom sustavu 2006., no smatra se da je opravdao svoja očekivanja, što nije točno. Isto tako, tražimo modificiranje ugovora o doživotnom uzdržavanju jer ljudi sklapajući nekoliko ugovora istovremeno prave od toga industriju i vlastiti profit - upozorio je Tomičić. Sudionici su upućeni da se u slučaju kada se osjećaju zloupotrijebljeni mogu obratiti u SUH, odnosno pučkoj pravobraniteljici. M. Mihelić

SUH je ukazao na nužnost ukidanja mogućnosti sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Možda ste propustili...

U MUZEJU SLAVONIJE

Susret ugode s D. Doležalom

ERNESTINOVAČKI VRTIĆARCI RAST ĆE SA SVOJIM STABLIMA

Djeca zasukala rukave i pjevajući ozelenila selo

“ZDRAVKO JE KRENUO!”

Ovoga tjedna na fitness besplatno