Kultura
PREMIJERA U VINKOVCIMA: “ČETIRI PRIČE: ŽENE”

Oduševljena publika pet puta vraćala glumice na pozornicu
Objavljeno 10. ožujka, 2015.
Studentici UAOS-a Petri Cicvarić predstava je bila diplomski rad

Kad glumce nakon odigrane predstave publika pet puta zove na pozornicu, a pri tome pljesak ne jenjava, onda je riječ o dobroj i kvalitetnoj predstavi kakva se mogla pogledati na pozornici vinkovačkog Gradskog kazališta “Joza Ivakić”.

U koprodukciji Teatra 054, Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Umjetničke akademije u Osijeku odigrana je lijepa, dirljiva predstava, koja je publiku držala pod punom koncentracijom sat i pol vremena. Naime, riječ je o predstavi “Četiri priče: žene”, redatelja Roberta Raponje, a u kojoj su igrale četiri glumice: Sara Moser, Petra Kraljev, Katica Šubarić i Petra Cicvarić, kojoj je ovo ujedno bio i diplomski rad.

Predstava je nastala po djelima Želimira Periša, koji je napisao 15 priča te ih spojio u knjigu naslovljenu “Mučenice”. Važno je napomenuti da je u njima mnogo dijelova istinitih priča, koje je autor saznao pričajući sa ženama u Sigurnoj kući u Zadru, koje su imale nesretnih životnih iskustava. Svaka od priča predstavlja po jedan lik. Žene su u različitoj životnoj dobi, a zajedničko im je što su na nekoj životnoj prekretnici.

- Jako smo zadovoljne odigranom predstavom, posebno mi je drago što je publika bila na sceni. To nas je još dodatno motiviralo. Tekst je bio dosta dirljiv, a u razgovoru nakon predstave čuli smo da je bilo i suza kod publike. Znači da smo uspjeli. Kad govorimo o mojoj ulozi, ja sam igrala Milu, mladu ženu koja želi zatrudnjeti. Ima svojih problema i bori se sa svojoj svakodnevnicom. To je teška priča koja se događa kod puno žena u današnje vrijeme. Veliki je to problem danas. Je li to zbog stresnog života ili, pak, nečeg drugog? No, znam da se danas mnogo mojih prijateljica može prepoznati u ovoj mojoj ulozi. Mnogo smo radili na predstavi i kad u konačnici vidimo da smo uspjeli, onda nam je posebno drago - istaknula je Petra Cicvarić.

Među četiri odlične glumice bila je i mlada Petra Kraljev iz Splita, koja je pokazala svoj glumački talent i u ovoj predstavi. Također je iznijela nekoliko svojih dojmova nakon predstave.

- Iznenađeni smo publikom u Vinkovcima. Nismo očekivali toliko dugi pljesak, što nas je posebno iznenadilo na kraju predstave. Što reći, jednostavno uživali smo radeći na ovoj predstavi koja je jako dirljiva. Glumim Saru, koja je prekinula dugogodišnju vezu sa svojom prvom ljubavi. Odgovaram na pitanje kako ona reagira na to i koliko je to za nju stresno razdoblje te kako sve to proživljava. U samom odrastanju pomaže joj ljubav općenito, međutim u početku se nije znala nositi s tom ljubavi. Kasnije je shvatila da se ipak može ljubav kontrolirati i da je to nešto lijepo. Nije mi bilo teško igrati ovu ulogu, jer smo se svi gotovo našli u toj situaciji. Prve ljubavi gotovo uvijek bole i dovode u situaciju da ne znamo što ćemo sami sa sobom. Šteta što nema reprize, jer toliko je bilo lijepo igrati da bih već sutra igrala ponovno - istaknula je s mnogo emocija Petra Kraljev.

Četiri glumice Sara Moser, Petra Kraljev, Petra Cicvarić i Katica Šubarić još jednom su pokazale koliko vrijede, da imaju blistavu budućnost, a ova odlična predstava zasigurno će ostati u dugom sjećanju vinkovačke publike. Mora se zapaziti da je postavljanje publike na scenu za ovu predstavu bio uistinu pravi pogodak jer je publika jednostavno disala s glumcima, ušla u likove i zajedno s njima prolazili kroz sve probleme koji se spominju u predstavi.

Uoči premijerne izvedbe u Vinkovcima predstava je odigrana u Osijeku, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. To je izvođenje bilo humanitarnog karaktera u organizaciji Lions cluba Mursa Osijek, a sav prihod namijenjen je daljnjem liječenju hrabre Osječanke Ene Šarac.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

PJEVAČKO DRUŠTVO SV. JOSIPA

Obilježeno je 30 godina djelovanja

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ OBILJEŽAVA 16. LIPNJA

Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada