Regija
GORAN MAMUZIĆ JEDINI BARANJSKI PREPARATOR RIBA

Za “vječnost” obradio 55 kg teškog i 210 cm dugog soma
Objavljeno 9. ožujka, 2015.
Mamuzić je poznat po trajnosti uradaka, pa mu se obraćaju ribiči iz cijele Hrvatske

BELI MANASTIR - Nakon njegova zahvata uginule ribe izgledaju kao žive. Za takvo što potrebni su mukotrpni mjeseci posla i tone živaca, ali Goran Mamuzić iz Belog Manastira uživa u svom poslu. Jedini je, naime, baranjski preparator riba, a taj je posao, za koji ni sanjao nije da će ga ikada raditi, naučio slučajno - iz inata. Sada njegovi preparirani riblji primjerci krase domove ribiča diljem Hrvatske. Prepariranjem se počeo baviti prije desetak godina.

- Strastveni sam ribič pa sam jednu od ulovljenih riba htio sačuvati za trajnu uspomenu. No radom preparatora bio sam toliko nezadovoljan da sam odlučio sam prionuti na taj posao - priča Mamuzić, napominjući kako su prvi preparirani primjerci riba bili - katastrofalni. No kako je vrijeme odmicalo, prepariranje je svladao gotovo do savršenstva.

Na njegove preparirane primjerke, tvrdi, ne može utjecati gotovo ništa osim, dakako, fizičkog uništavanja. Stoga nije ni čudno što mu se obraćaju ribiči iz raznih dijelova Hrvatske. Nedavno je završio još jedan posao. Za “vječnost” je obradio 55 kilograma teškog i 210 centimetara dugog soma koji je završio na udici Željka Cesia iz Koprivnice. Ulovio ge je na jezeru Šoderici, nedaleko od tog podravskog grada. Mamac mu je bio šaran srednje veličine, što dokazuje kakav apetit imaju takvi predatori.

- Ribič je odlučio prepariti ribu ne samo zbog njezinih dimenzija nego i zbog činjenice što je riječ o somu prvi put na tom jezeru ulovljenom na bučku - priča Mamuzić pokazujući fotografiju ribe i ribiča.

Posao je, nastavlja, trajao gotovo pola godine. Osim vremena, u prepariranje je uložio približno 4000 kuna pa će krajnja cijena dostići iznos od desetak tisuća kuna.

- Nakon prepariranja, som će neko vrijeme biti izložen u našem ribolovnom salonu Go-Go, u Belom Manastiru, pa ga svi zainteresirani mogu doći pogledati - kaže Mamuzić.

Podsjetimo, Mamuzića su za preparatora izabrali i članovi baranjske Zajednice sportsko-ribolovnih udruga. Preparirao im je divovskog tolstolobika, ulovljenog tijekom selektivnog izlova soma i tolstolobika iz voda Topoljskog Dunavca (Puškaša). Baranjskim je ribičima, osim zbog svojih dimenzija, zapeo za oko zbog nekarakterističnih boja. Tolstolobici su obično bijelo-sivi, a ovaj je bio posve drukčiji. Zanimljive su bile i njegove dimenzije. Iako u baranjskim vodama obično dostižu kilažu između osam i deset kilograma, ovaj je težio 60-ak kilograma. Preparirani primjerci daleko su lakši, pa je preparirani koprivnički som težak oko 25 kilograma.

Ivica GETTO
POSTUPAK PREPARIRANJA

Nakon što mu ribiči donesu uginulu ribu, Mamuzić je fotografira, oguli kožu i napravi model na koji se koža navlači. Slijedi sušenje ribe, koje traje nekoliko mjeseci, ovisno o težini. Posljednji je stadij vraćanje boja. Od dijelova ribe zadržava sve osim iznutrica. Zbog opće situacije najmanje mu klijenata stiže iz Baranje. Ribiči najčešće traže prepariranje glava, ali bude i kapitalnih ribljih primjeraka, poput soma i tolstolobika iz naše priče, ali i ostalih.

Posao je trajao gotovo pola godine, a cijena će biti desetak tisuća kuna

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike