Regija
RESOCIJALIZACIJA - REZULTATI PROJEKTA “GOLDEN VALLEY – ZLATNA DOLINA”

Deset liječenih ovisnika naučili izradi suvenira
Objavljeno 8. ožujka, 2015.

POŽEGA – Udruga Pet plus iz Zagreba Požežanima je zajedno s partnerima iz Italije završnom konferencijom predstavila rezultate projekta “Golden Valley – Zlatna dolina”. Projekt je financiran iz pretpristupnih fondova EU, iz Europskog socijalnog fonda, i provodi se od 2013. godine. Partneri u projektu su Zadruga Pet plus i Irecoop Emilia-Romagna iz Italije. Upravo su dobri primjeri velike prakse resocijalizacije bivših ovisnika u Italiji pridonijeli boljem razvoju i jačanju kapaciteta Socijalne zadruge Pet plus koja potiče zapošljavanje ugroženih skupina i resocijaliziranih ovisnika te odličnim rezultatima koji su postignuti tim projektom.

- Udruga Pet plus je u sklopu projekta formirala radnu zadrugu i proizvodni pogon na Novom Zvečevu te naučila deset liječenih ovisnika izrađivati suvenire od drva. Predmete od drva već smo predstavili i prodavali na Božićnom sajmu u Požegi, a uskoro ćemo ih ponuditi na tržištu, u suvenirnicama diljem Hrvatske, preko kataloške prodaje i web-stranice zadruge Pet plus – istaknula je Mira Davidović, predsjednica udruge Pet plus, koja je još 2000. godine pokrenula program “Život bez ovisnosti”, koji je povezivao prevenciju ovisnosti, liječenje ovisnika i njihovu rehabilitaciju nakon izlječenja.

Udruga provodi i niz programa iz domene rizičnih ponašanja, a preko donacija izgradila je i terapijsku zajednicu pokraj Zagreba. Projekte udruge financiraju ministarstva, Ured za suzbijanje droge Vlade RH i europski fondovi.

- Udruga je nastavila pomagati ovisnicima i preko stambene zajednice na Novom Zvečevu, u kojoj boravi deset izliječenih ovisnika, a zajednica im pomaže da se ponovno uključe u društvo te pronađu adekvatne poslove. Svi članovi stambene zajednice uključeni su u Socijalnu zadrugu Pet plus i uspješno proizvode suvenire od drva – dodala je Mira Davidović, a navodi da je to sve ostvareno uz puno sati nesebičnog rada volontera udruge.

Vrata udruge Pet plus i njezina stručnog tima, dodaje, uvijek su otvorena svima.(AGM Kruna)

OD NAMJEŠTAJA DO PODLOŽAKA ZA ČAŠE

U proizvodnom programu su vrtna garnitura izrađena od bora, masivni stol i dvije klupe, visoki stol i visoki stolci, stolić od jele, velike drvene komode, kućica za ptice od masivnog drva, suvenir bor izrađen od bukve, kutija za nakit, kutija za butelje vina, škrinjice za blago, grbovi gradova po izboru na drvu, ugravirana himna na drvu, razni drveni privjesci, svijećnjaci i podlošci za čaše s ugraviranim motivima.

Udruga Pet plus formirala je radnu zadrugu i proizvodni pogon na Novom Zvečevu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike