Osijek
DR. MIĆO ROSSO NIJE ŽELIO U INOZEMSTVO

SF poliklinika: Od 4D ultrazvuka do lasera za pomlađivanje vagine
Objavljeno 7. ožujka, 2015.
Jedina ustanova u regiji u kojoj se obavljaju dvije vrste novih prenatalnih testova umjesto amniocenteze

Da nekim slučajem živim na Zapadu, sa svojih gotovo 20 godina kliničkog rada najvjerojatnije bih imao sklopljen ugovor s tri klinike na kojima bih izvodio operativne zahvate, no naš me je sustav prisilio da prije godinu dana, nakon 19 godina, napustim KBC Osijek i posvetim se privatnoj praksi, sasvim otvoreno priznaje dr. med. Mićo Rosso.

Godine 2013. u Keršovanijevoj ulici otvorio je jednu od najsuvremenijih privatnih poliklinika u Hrvatskoj. Naime, dr. Rosso specijalist je ginekologije i opstetricije i subspecijalist ginekološke onkologije, a posljednje tri godine u osječkoj je bolnici bio pročelnik upravo tog odjela.

- Istina je da sam mogao otići u inozemstvo, ali ja sam veliki domoljub i to nije bila opcija. Iako sam s Hvara, nisam želio otići ni u Zagreb, jer volim Osijek i na njega ne dam. I zato sam se odlučio za posudbe i kredite, ali i kako bih Osječankama omogućio najvišu razinu kvalitete i da više ne moraju po najbolju dijagnostiku i tretmane u Zagreb - priča taj stručnjak. Naime, poliklinika Rosso zbog najsuvremenije tehnologije uistinu više sliči svemirskoj postaji nego liječničkoj ordinaciji, a posljednjih je mjeseci postala popularna zbog jedinstvenog 3D/4D HD live UZV-a, posebno atraktivnog trudnicama, ali i zbog mogućnosti laserskog pomlađivanja vagine.

- 3D/4D ultrazvukom bavim se već 13 godina, od kada se ovaj uređaj pojavio, a u ovoj poliklinici posjedujemo njegovu najsuvremeniju inačicu. U ovih 13 godina iza sebe imam oko 130 dijagnosticiranih malformacija, a od toga troje sijamskih blizanaca i sve je snimljeno u 3D volumenima. Uistinu ne znam je li ih itko ikada vidio na 3D UZV uživo. Ovaj UZV je iznimno važan kako bi se na vrijeme vidjelo upravo radi li se o nekoj malformaciji bebe, a jedina smo ustanova u ovoj regiji kod koje je moguće raditi i, umjesto amniocenteze, dvije vrste novih prenatalnih testova s pomoću kojih je iz krvi majke moguće apstrahirati stanicu krvi bebe i samo iz te jedne stanice vidjeti ima li beba, primjerice, Downov sindrom - priča dr. Rosso dok nam pokazuje prvi digitalni kompjutorizirani ginekološki stolac u Hrvatskoj.

No ova je poliklinika posebno ponosna na najsuvremeniji laser kojim ženama bitno vraća samopouzdanje i olakšava život.

- Iako su se mediji raspisali o “orošavanju vagine”, moram reći da za taj termin nikada nisam čuo. Ovdje se radi o ozbiljnom uređaju za medicinsku pomoć. Ovaj laser rejuvenira tkivo vagine i vulve, ali pomaže i ženama koje imaju problema s inkontinencijom te spuštanjem maternice. Primjenjuje se i za pomlađivanje kože lica, ali i za uklanjanje madeža i bradavica te pjega. Osim ženama u menopauzi, a to može biti već s 40 godina, ovaj je zahvat ponekad potreban i ženama od 25 godina. Kažem li kako je karcinoma dojke sve više, pa se i mladim ženama od 25 godina događa da ostaju bez jajnika, onda je jasno da ovdje nije riječ o šali. Takva žena ima iznimno loš hormonalni status i nakon nekoliko godina njezina će vagina biti na razini one žena u menopauzi. No ovaj laser daje signal tijelu da krene na samoobnavljanje i potiče rekolagenizaciju tkiva. Nakon ovog tretmana gotovo 100 posto pacijentica navodi urednu lubrikaciju, a 80 posto njih jači osjećaj tijekom seksualnog odnosa, jer je vagina bolje prokrvljena. Stoga je ovdje uistinu riječ o nečemu što mijenja život - zaključuje dr. Rosso.

Nefreteta Z. EBERHARD
UREDAN PAPA-TEST NIJE STOPOSTOTNA GARANCIJA

Najsuvremenija dijagnostika u poliklinici Rosso omogućava da se kod žena dijagnosticiraju cervikalne promjene koje se ne moraju nužno otkriti papa-testom.

- Treba reći da mnoge žene imaju uredan papa-test, ali mi smo na ovakvom pregledu nemali broj puta s pomoću digitalne videokolposkopije pokazali da se ipak događaju ozbiljne promjene na cerviksu, a za one koje nisu vidljive na vanjskom dijelu cerviksa na snagu stupa upravo 3D/4D UZV tehnologija i tomografski prikazi. Pregled kod mene traje oko 40 minuta i nakon što prođete ovakav sofisticirani pregled i dijagnosticiramo da je sve O.K., pacijentica može biti mirna godinu dana - objašnjava dr. Rosso.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike