Magazin
ŠTO JE KRIZA VEĆA, ŠANSE ZA MASOVNE PROSVJEDE SVE SU MANJE

Zemlja velike šutnje: Država u depresiji, Vlada u predizbornoj paradi, plaće se ne isplaćuju, stižu novi stečajevi...
Objavljeno 7. ožujka, 2015.

Vezani članci

PREDSJEDNIK HRVATSKE UDRUGE RADNIČKIH SINDIKATA

Matijašević: Umjesto masovnih prosvjeda imamo apatiju i beznađe

U Hrvatskoj je svakim danom sve manje zaposlenih, prema posljednjim podacima znatno manje od 1,3 milijuna je u radnom odnosu. No, ako primaju kakvu-takvu plaću, onda su sretnici, jer ima i onih koji rade, a mjesecima nisu vidjeli ni kune.

I doista, strašno je gledati u vijestima ta izmučena lica i kuknjavu zbog neimaštine te kako uopće preživjeti. Osobama s 30 i više godina staža, pomažu, kojeg li apsurda, eventualno tek zaposlena djeca, ili pak roditelji s također mizernim mirovinama.

U državi je prema službenim brojkama oko 41.000 radnika koji svakodnevno odlaze na posao, odgovorno izvršavaju obveze, ali za svoj rad ne primaju plaću. Ima i onih koji rade u tvrtkama čiji je vlasnik država, ali prolaze isto. Iako je neisplata plaća i doprinosa kazneno dijelo, državu očito nema tko tužiti. Još je gore onima u privatnom sektoru koji vlasnika uopće niti ne vide, a slično je i s nazovimo ih stečajnim upraviteljima. Neslužbeno, neplaćenih je još i više, ali oni se zbog straha od gubitka radnih mjesta ne usuđuju u javnost sa svojim problemima i odnosom poslodavaca prema njima. Inače, vlasnici tih tvrtki, poznato je, rasipaju novac ili se kupaju u njemu, rezmeću se nekretninama, ali za zaposlenike nema pa nema.

Tako su i kakvi-takvi štrajkovi te radnički prosvjedi hrvatska svakodnevica, ali to u posljednje vrijeme uglavnom postaje nezabilježeno, a ako i jest, vrlo brzo se na radničku muku zaboravi i navikne. Javni su i glasni prosvjedi većinom u državnim poduzećima, dok je to kod privatnika rjeđe, bez obzira na to što i tamo (čast izuzecima, naravno) radnici jedva spajaju kraj s krajem čekajući zarađenu plaću.

Još nismo zaboravili primjerice radnice Kamenskog, koje su odveć dugo bile na kruhu i vodi, došao je na red Imunološki, a danas pak prosvjeduju u riječkom 3. maju, tvornici strojeva i dizalica, pulskom Uljaniku, šibenskom TLM-u, Kaštelanskim staklenicima, Rafineriji Sisak, HŽ-u, Adriji Zadar i gdje sve ne...

TRAGIČNE SUDBINE

Pretužno je gledati ta izmučena, depresivna i beznadna lica, onih koji su svoje najbolje godine utkali u budućnost tih nekadašnjih giganata. Ali, očito malo koga to dira. U Hrvatskoj ne postoji kritična masa koja bi konačno digla glas zbog sveopćeg gaženja radničkih prava.

Vodeća stranka na vlasti, SDP, odavno se odnarodio, poglavito kada je riječ o socijalnim načelima, sindikati su umrtvljeni, većim dijelom šute i bave se sami sa sobom, a ono malo političkih strančica ili inicijativa koje tu i tamo bljesnu, poput aktualne Radničke fronte, više su okrenute ideološkom teoretiziranju, a mnogo manje stvarnim problemima na terenu. Nema značajnijeg odjeka ni kod oporbenih stranaka, ni u Hrvatskom saboru, a o Vladi da se i ne govori.

Spomenuti, upropašteni dio radničke klase, i očito samo broj, radi i zarađuje, ali plaće im se ne isplaćuju. Restrukturiranja i sličnih fraza svima je već dosta, jer nakon svih pokušaja ipak na kraju slijedi propast. Iako radnici s višegodišnjim iskustvom znaju što i kako, njih se ništa ne pita. Jer tako nekome odgovara. A taj netko, ne da ne zna što s tvornicama, kako ih privatizirati, nego ih ne zna niti prodati. Kada voda dođe do grla i vlasnicima i zaposlenicima, jednostavno prestaje briga za imovinu, u čemu nažalost prednjači država.

Stoga ne čudi što se najavljuje i novi val stečajeva pa bi već na proljeće moglo doći do prave eskalacije nezadovoljstva ispred Vlade te ispred ministarstava.

- Nije to slučajno. Na naplatu dolazi niz loših politika prijašnjih i ove Vlade jer nisu riješili uvjete da gospodarstvo prodiše. Porezna presija, nepoštovanje rokova plaćanja, nebriga države za svoja poduzeća. Sve to je rezultiralo da je sve više tvrtki opet u poteškoćama - kaže Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

A i posljednji podaci Porezne uprave pokazuju novi rast tvrtki i obrta koji ne isplaćuju plaću. Njihov broj je sad već veći od 10.000. Otkad od srpnja Porezna uprava svaki mjesec objavljuje “listu srama” s onim tvrtkama koje ne daju plaću, broj konstantno raste.

NOVI VAL PROBLEMA

Inače, zadnjih godinu i pol bio je i svojevrsni predah od masovnih stečajeva i štrajkova koji neodvojivo idu uz njih. Razlog je veliki broj tvrtki koji se prijavio u predstečajne nagodbe. Neki su prošli predstečajnu nagodbu s oprostom dugova, ali opet se ne uspijevaju oporaviti. Velika većina nije uspjela niti proći predstečajnu nagodbu i njima je jedina opcija stečaj. Pravi val stečajeva tek dolazi nakon što su tisuće tvrtki kroz predstečajne nagodbe kupile nekoliko mjeseci vremena.

- To je, nažalost, realnost. Svakako da ove godine ide novi val stečajeva nakon predstečajnih nagodbi. Ali unatoč tome, u vremenima kad su nasušno potrebni bolji odnosi prema gospodarstvu i reforme, nama se serviraju prepucavanja između predsjednice i premijera, između lijevih i desnih. Sve je to cirkus koji se servira javnosti i koji moramo gledati. Kad će shvatiti da 400.000 radnika u proizvodnji ne može na svojim leđima nositi 4,5 milijuna stanovnika i servisirati cijelu glomaznu upravu - rekao je Matijašević.

Radničko nezadovoljstvo je potaknulo i to što je Vladina odredba o kaznenom gonjenju poslodavaca koji ne isplaćuju plaću ostala tek mrtvo slovo na papiru. Rijetkima se uspjelo dokazati da su imali novca, a nisu htjeli dati radnicima plaću. Bez takvog dokaza kaznene prijave koje je podizao DORH su odbačene.

A kome da se radnici obrate? Današnji hrvatski sindikati jamče uglavnom visoke plaće svojim šefovima, te organiziranje pobuna u javnom sektoru i organizaciju prvomajskih derneka. Zoran Milanović i dobar dio ministara deklariraju se pak kao reformirani liberali, pa preostaje još samo nevjerodostojni HDZ-a. U potrazi za odgovorom proći će još jako mnogo vremena, a do tada i bezbroj neisplaćenih plaća...

Što rade državne institucije i što rade sindikati koji dopuštaju da toliki radnici budu bez plaće, upitao se u srijedu i kardinal Josip Bozanić na predstavljanju zbornika “Kultura rada u Hrvatskoj”. Kardinal je, navodi se u priopćenju, podsjetio na visoku stopu nezaposlenosti, radnike koji ne primaju plaću, mladež kojoj se ne otvara nova perspektiva, te poduzeća i institucije koje propadaju. Bozanić je ocijenio kako su poboljšanju teškog stanja u društvu pozvani pridonijeti laici aktivni u Crkvi. U tom procesu, smatra kardinal, prvi potez ne povlači kler, jer je on zadužen za poučavanje i produbljivanje socijalnog nauka Crkve, već laici koji će potaknuti nove inicijative. “Neka predstavljanje zbornika bude znak u kretanju nabolje u našem hrvatskom društvu jer situacija vapi i zove”, rekao je Bozanić.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
OTKAZI I POLITIKA
Stariji radnici mogu samo na cestu

I Sindikat hrvatskih željezničara uputio je početkom siječnja otvoreno pismo u kojem najavljuje mogućnost štrajka zbog aktivnosti koje upućuju na otpuštanje većeg broja radnika. I nije da do otpuštanja u tom sektoru ne treba doći, ali ukazano je na najvažnije: “Od poslova ljudskih potencijala tražite popise radnika starijih od 50 godina, radnika sa smanjenom radnom sposobnošću i slično. Kako bismo u startu zaustavili moguće nezakonito postupanje, upozoravamo Vas da, prema odredbama Zakona o radu, upravo stariji radnici imaju prednost pri raspoređivanju, odnosno, kroz zakonske kriterije imaju zaštitu od otpuštanja... Kao što smo Vam već napisali, vidljivo je da slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca Pružnih građevina, koji se na trošak poreznih obveznika želi riješiti nekonkurentnog dijela radne snage. S takvim Vašim postupanjem, koje je štetno za Pružne građevine, za HŽ Infrastrukturu i za državu, a pogoduje samo budućem kupcu, mi se ne slažemo.

Ono malo političkih strančica ili inicijativa, poput Radničke fronte, više su okrenute ideološkom teoretiziranju, a ne stvarnim problemima...

BLOOMBERGOV JAD
Od najgore ekonomije do gladnih

Hrvatska se ponovno našla na listi najgorih ekonomija. Prema Bloombergovoj listi 15 "najjadnijih" ekonomija, naša je na 8. mjestu. Indeks jada dobiven je kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Grčka. Što se tiče Hrvatske, problemi su nam poznati. Gospodarstvo je šest godina u recesiji, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Europi. Iako je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen blagi rast BDP-a, on nije ni izbliza dovoljan da bi potaknuo veće zapošljavanje, a upitno je i hoće li se pozitivan trend održati. Za sada svaki peti stanovnik Hrvatske živi u bijedi i nema sredstava za osnovne životne potrebe, alarmantni su podaci Hrvatske mreže za borbu protiv siromaštva. Hrvatska je jedna od najsiromašnijih članica Europske unije. Oko 40 posto građana živi na rubu siromaštva, a država ne poduzima sve kako bi pomogla najugroženijima. “Hrvatska je u europskim omjerima prilično siromašna zemlja, pripada u sam vrh po tom negativnom obilježju udjela siromašnih među stanovništvom. Procjenjuje se da je oko 20 posto hrvatskih građana siromašno”, rekao je Nino Žganec.

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike