Osijek
DOM ZA DJECU I MLADE

Lani iz "Klasja" posvojeno četvero, a udomljeno 11 djece
Objavljeno 6. ožujka, 2015.

U samo godinu dana broj posvojenja iz Doma za djecu “Klasje” prepolovio se pa je tako u 2014. godini bilo četiri, a godinu prije osam posvojenja. Istodobno, prošle je godine 11-ero djece upućeno u udomiteljske obitelji, dok ih je u 2013. godini bilo devet.

- Prošle godine imali smo situaciju da je pet roditelja lišeno roditeljske skrbi, dok je u 2013. godini osmero djece bilo iz pet obitelji. Prije 15 dana također smo imali jedno posvojenje i situacija je po pitanju posvojenja zadovoljavajuća, za razliku od udomiteljstva, gdje bi, s obzirom na proces transformacije domova, moglo biti i više udomitelja nego što ih imamo. Unatoč svim kampanjama, još uvijek nema dovoljno udomitelja, a postojećima pomažemo u grupi podrške kako bi proces žalovanja nakon što dijete bude posvojeno ili se vrati u svoju obitelj bio što kraći. Također, financijska potpora ne smije nipošto biti jedina motivacija udomiteljima jer, uostalom, ta naknada koju dobivaju nije toliko velika - pojašnjava Marija Ozdanovac, predstojnica podružnice Doma “Klasje”, u Zagrebačkoj ulici, dodajući kako prvi motiv udomiteljima svakako treba biti želja za pomoć djetetu. Udomitelj prije udomljavanja djeteta prolazi kroz školu za udomitelje, gdje se obavlja obrada i potom, ispuni li uvjete, može udomiti dijete. Ozdanovac apelira na svakoga tko ima mogućnosti za udomiteljstvo da se odazove kako bi budućnost djeteta koje, doduše privremeno boravi kod udomitelja, bila bolja.

- Za razliku od udomitelja, zaintersiranih posvojitelja uvijek ima. Nerijetko se oni potencijalni javljaju nama, odakle ih upućujemo na Centar za socijalnu skrb, gdje prolaze sve potrebne korake do posvojenja. Za posvojenje se, pak, najčešće odlučuju parovi koji ne mogu imati biološko dijete - pojasnila je Ozdanovac. M. Mihelić

Tko može biti udomitelj?

Udomitelj može biti obitelj ili samac koji posjeduje dozvolu za udomiteljstvo koje mu izdaje Centar nakon provedene obrade i završene edukacije koja traje 40 sati. To ne može biti osoba starija od 60 godina (izuzev srodničke obitelji), a dobna razlika između udomitelja i djeteta ne smije biti manja od 20 godina, ni veća od 50. Budući da je intencija da dijete uđe u obitelj koja je strukturno što sličnija biološkoj i prirodnoj, praksa je da mlađa djeca idu kod mlađih udomitelja, a starija kod starijih.

U “Klasju” su u prva dva mjeseca ove godine zabilježili jedno posvojenje

Adoptin Vikend posvojenja

Iako je posvojenje općenito pozitivno prihvaćeno u hrvatskom društvu, postoji dosta tema vezanih uz posvojenje oko kojih vlada tišina. Na dio pitanja odgovorit će se ovog vikenda, nazvanog Vikendom posvojenja, zahvaljujući Adopti, udruzi za potporu posvajanju. Tako će se u petak (6. ožujka), u Esseker centru (Ribarska 4), s početkom u 17.30 sati, prikazati film “Usvajanje odobreno”, a nakon filma, u 18.30 sati, održat će se okrugli stol o temi identiteta. Zainteresirani, zbog ograničenog broja mjesta, trebaju najaviti svoj dolazak e-mailom na info@adopta.hr.

U subotu (7. ožujka), također u Essekeru, s početkom u 9 sati, održat će se “Adaptaonica”, stručna priprema za potencijalne posvojitelje, a u 11 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici (Europska avenija 24) počinje čitaonica i crtaonica o posvojenju za djecu od pet do 11 godina, ali i za mlađe, te za roditelje, bake i djedove...

Udruga Adopta za potporu posvajanju nevladina je organizacija koju su 2011. osnovali potencijalni posvojitelji. Do sada je uspješno provela desetak projekata financiranih iz državnog proračuna, proračuna jedinica lokalne samouprave, zaklada i slično. (I.S.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike