Crna kronika
LJUDSKI FAKTOR JE NAJČEŠĆI UZROČNIK NESREĆA

Zbog povećanja broja poginulih, policija će pojačati kontrolu prometa
Objavljeno 6. ožujka, 2015.
Sankcionirat će se prebrza vožnja, alkoholiziranost, oduzimanje prednosti

OSIJEK - Zbog tragičnih bilanci u prometu od početka veljače, prometni policajci PU osječko-baranjske intenzivno će kontrolirati promet. Naglasak će biti na vožnji pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnoj brzini, oduzimanju prednosti prolaska, tehničkoj neispravnosti vozila, ali i svim drugim prekršajima koji prethode teškim prometnim nesrećama.

- Lani u veljači nismo imali poginulih osoba u prometnim nesrećama, a ove su godine smrtno stradale dvije osobe u Čepinu i Osijeku. Na žalost, negativan trend nastavio se i početkom ožujka pogibijom suvozača u prometnoj nesreći u Baranji kod Kneževa - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske. Ovakvo nepovoljno stanje, pojašnjava Premec, jasno i nedvojbeno govori o narušenosti prometne discipline te nužnim mjerama koje policija mora poduzeti.

- Mjere koje će policija ove godine poduzimati neće se u velikoj mjeri razlikovati od prethodnih godina, ali će intenzitet i opseg tih aktivnosti zasigurno biti mnogo veći - kaže Premec, naglasivši kako je od svih dosadašnjih godina u 2014. godini stradalo najmanje osoba u prometnim nesrećama. Ljudski faktor je najčešći uzročnik prometnih nesreća. Budući da preventivno-represivne mjere koje su se prema vozačima poduzimale prošle godine nisu dostatne da se zaustavi ovaj negativan trend, policija je prisiljena intenzivirati kontrole.

- Molimo sve vozače i sudionike u prometu da se odgovorno pridržavaju propisa u cestovnom prometu koji jasno definiraju pravila ponašanja i granice koje se mogu tolerirati. Samo na takav način možemo zajednički pridonijeti većoj sigurnosti ljudi i imovine i približiti se Europskim standardima. Pojačanim mjerama nadzora cestovnog prometa policija započinje odmah - rekao je Premac. Kontrole prometnih policajaca će se nastaviti sve dok rezultati ne pokažu da je dostignuta optimalna razina sigurnosti.

Milan BUGARIĆ
DIVLJANJE NA OBILAZNICI

U “smirivanje” prebrzih vozača odmah su se promptno uključile posade policijskih presretača. Već nekoliko dana patroliraju najčešće na proširenom dijelu južne osječke obilaznice, onoj sa četiri prometne trake. Dvoje vozača evidentirano je u utorak i oba su dobili 3000 kuna kazne, a zabranjeno im je mjesec dana voziti vozila s B kategorijom. Prvo je oko 9 sati zaustavljen 42-godišnjak koji je vozio Renault Lagunu 2.0 DCI. Izmjerana mu je brzina od 161 kilometara na sat. Dva i pol sata kasnije presretač je zaustavio i 55-godišnjeg Talijana koji je svoj Citroen C5 HDI potjerao do 189 kilometara na sat. Treba napomentuti da, iako prošireni dio osječke obilaznice ima četiri trake, brzina je ograničena na 90 km na sat.

Darijo Premec

glasnogovornik PU osječko-baranjske

Lani u veljači nismo imali poginulih osoba u prometnim nesrećama, a ove su godine smrtno stradale dvije osobe u Čepinu i Osijeku

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike