Novosti
E-NARUČIVANJE

Od jeseni više neće biti naručivanja pacijenata s papirnatim uputnicama
Objavljeno 5. ožujka, 2015.
U KBC-u Osijek smatraju kako je problem što obiteljski liječnici nemaju obvezu e-naručivanja

Vezani članci

LIJEČNICI IH IZDAJU, U BOLNICI IH NE PRIMAJU

Majku s djetetom iz bolnice poslali kući jer joj je liječnik dao staru uputnicu

Na dvije trećine termina za dijagnostičke pretrage pacijenti se još uvijek naručuju osobno na bolničkim šalterima ili putem telefaksa ili e-maila, a tek se svaki treći termin za pregled specijalista ili dijagnostičku pretragu odradi iz ordinacije liječnika primarne zdravstvene zaštite preko e-uputnica i e-naručivanja.

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek prof. dr. sc. Sven Kurbel kaže kako su osječki pacijenti i dalje oni koji najviše u bolnicu vole dolaziti sami sa svojim uputnicama, a kao najveći problem drži činjenicu što ne postoji obveza liječnika obiteljske medicine da pacijente naručuju putem e-uputnica. Ovakav nepotpun sustav i dalje omogućava pacijentima da se za isti pregled istovremeno naruče u dvije ili tri bolnice, a pritom mnogi od njih zaborave otkazati termine “viška”, pa na zakazani termin, pokazalo se u “Programu plus”, ne dođe čak 30 posto naručenih pacijenata.

Ministar zdravlja Siniša Varga sada najavljuje kako taj omjer želi smanjiti na samo pet posto i to upravo potpunim ukidanjem papirnatih uputnica, jer obiteljski liječnik pacijenta iz ordinacije takvom “nepapirnatom” uputnicom može naručiti na samo jednom mjestu. Ako ne ode na taj termin, pacijent će morati ponoviti postupak i na pregled ili pretragu čekati još nekoliko tjedana ili mjeseci. Zanimljivi su i statistički podaci koji pokazuju kako je 2014. godine u bolnicama izravno, putem e-maila, telefonom ili osobno, naručeno približno tri milijuna pregleda i pretraga, a e-naručivanjem njih 872.637. Do sada je u 2015. godini u bolnicama zaprimljeno 560.383 izravnih narudžbi, a putem izabranih doktora 170.560. Dakle, ukupno je lani i u ovoj godini iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite napravljeno 1.043.202 narudžbi.

U prvih 20 dana veljače, bolnice su preuzele 37 posto od svih raspoloživih e-uputnica, ili 17 posto više u odnosu na siječanj. U 33 bolnice preuzima se više od 50 posto raspoloživih e-uputnica, a kroz sustav se šalje 30 posto e-nalaza od preuzetih uputnica. U HZZO-u ističu kako im je cilj do kraja ožujka natjerati bolnice da preuzmu minimalno 50 posto raspoloživih e-uputnica i šalju e-nalaze za minimalno pola preuzetih e-uputnica. Taj bi se omjer morao postupno povećavati, a papirnata bi uputnica trebala u povijest u rujnu ove godine. Podatci o e-uputnicama i e-nalazima pokazuju i da se njima najbolje služe manje bolnice koje rezerviraju više od 75 posto e-uputnica i šalju više od 40 posto e-nalaza. To su Klinika za ortopediju Lovran, OB Virovitica, Thalassotherapia Opatija, OB Našice, OB Ogulin, OB Karlovac, OB Nova Gradiška i OB Zabok.

Nefreteta Z. EBERHARD
OSJEČANI VIŠE VOLE PROŠETATI S UPUTNICOM DO BOLNICE

U KBC-u Osijek kažu kako je priča s većim uspjehom u e-naručivanju kod bolnica u malim mjestima logična s obzirom na to da njima gravitiraju pacijenti iz okolnih mjesta, kojima je jednostavnije naručiti se elektronski nego osobno doći do šaltera. “Ovaj grad naviknut je na dolaske s uputnicama i Osječani više vole prošetati do bolnice. No, naša je ugovorna obveza implementirati ovaj sustav, a stvari pokušavamo razumno posložiti s HZZO-m, te se zbog toga sastajemo svakih desetak dana i upozoravamo na usputne probleme. Jedan od njih jesu i specifične pretrage na koje nije moguće naručiti se prije prethodnih konzultacija s liječnikom poput primjerice scintigrafije. Dobro je što će se raditi razvrstavanje liste na način da će se posebno evidentirati oni koji dolaze na prvi pregled, od primjerice onih koji su na listi, jer žele kod određenog liječnika i tada će se vidjeti da liste baš i nisu toliko duge”, komentirao je prof. Kurbel.

30 %

naručenih pacijenata ne dođu na zakazani termin pretrage ili pregleda

3

milijuna pregleda i pretraga 2014. godine naručeno je u bolnicama putem e-maila, telefonom ili osobno

872.637

pregleda i pretraga lani je bilo putem e-naručivanja

Možda ste propustili...