Kultura
PREMIJERA KOMEDIJE TEATRA GAVRAN

Komedija “Pivo” svojevrsni je nastavak “Sladoleda”
Objavljeno 5. ožujka, 2015.

ZAGREB - U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu vačeras (četvrtak, 5. ožujka) premijerno će biti izvedena nova komedija književnika i dramatičara Mire Gavrana “Pivo”. Ta neobična komedija govori o složenom odnosu oca i sina tijekom šezdeset godina.

Autor Miro Gavran s puno humora i topline prikazao je suvremene prepoznatljive karaktere koji nas vode kroz situacije što su ih mnogi od nas proživjeli s roditeljima ili s djecom. Šarmantno se poigravajući mačističkim mitovima i međugeneracijskim odnosima, glumci Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran izgradili su u ovoj suptilnoj predstavi uvjerljive životne likove, vođeni sigurnom redateljskom rukom velike hrvatske glumice Helene Buljan. Za scenografiju odgovorna je Marta Crnobrnja, kostimografiju Emina Kušan, šminku Zdenka Mihelj, a za izbor glazbe i tona Neven Zebić. Oblikovatelj svjetla je Mario Vnučec.

“Pivo” je svojevrsni nastavak prethodne komedije “Sladoled”, u kojoj autor aktualizira odnos majke i kćeri, koje igraju Mladena Gavran i Ana Vilenica. Obje su komedije pisane za putujući, svjetski poznat i priznat Teatar Gavran.

Taj su teatar u jesen 2002. godine pokrenuli glumica Mladena Gavran i njezin suprug, književnik Miro Gavran, a posljednjih se godina glumački uključuje i njihov sin Jakov, koji je glumačku diplomu zaslužio na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Prva premijerna izvedba bila im je monokomedija Hotel Babilon, koju je Mladena odigrala više od dvije stotine puta i za tu interpretaciju bila ovjenčana značajnim nagradama. Prošle godine za Dan kazališta (27. ožujka) u Centru za kulturu Maksimir odigrana je i 214. izvedba te predstave. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike