Kultura
PREMIJERA U KAZALIŠTU “JOZA IVAKIĆ”

Četiri žene iz Sigurne kuće na životnoj prekretnici
Objavljeno 5. ožujka, 2015.
U predstavi glume Petra Cicvarić, Katica Šubarić, Petra Kraljev i Sara Moser

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima u tijeku su zadnje probe pred premijeru predstave “Četiri priče: žene”, kao plod suradnje Umjetničke akademije u Osijeku, Teatra 054 i vinkovačkog kazališta.

Nositelj projekta poznata je hrvatska glumica Petra Cicvarić, dok režiju potpisuje Robert Raponja. U predstavi, čija je premijera u nedjelju, 8. ožujka, u 20 sati, uz Petru Cicvarić igraju Katica Šubarić, Petra Kraljev i Sara Moser.

- Ovo je predstava koja je nastala prema pričama Želimira Periša. On je napisao 15 priča koje je spojio u knjigu pod nazivom “Mučenice”. Važno je napomenuti da je dosta istinitih priča koje su nastale tako što je autor proveo mnogo vremena pričajući sa ženama u Sigurnoj kući u Zadru, koje su imale brojna nesretna životna iskustva. Mi smo igrom slučaja došli do te knjige i s mojim mentorom, inače redateljem Robertom Raponjom, odlučili uprizoriti četiri priče. Svaka od nas predstavlja jedan lik. To su žene u različitoj životnoj dobi i svaka je na nekoj životnoj prekretnici. Ovo je ujedno i moj diplomski ispit na Umjetničkoj akademiji, istaknula je Petra Cicvarić.

Predstava će prije Vinkovaca biti odigrana u subotu, 7. ožujka, u Osijeku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koja je ujedno i humanitarna akcija za oboljelu djevojku Enu Šarac.

- Predstava je temeljena na ženskim pričama, a ovu predstavu trebaju pogledati i muškarci. Ovo su više ispovjedne priče, katarzične su, dosta su jake, emotivne. Na predstavi nije bilo teško raditi. Sam proces je bio dosta kreativan. Nas četiri djevojke nismo na istoj glumačkoj klasi, tako da je ovo prvi put da smo skupa radile i bilo je jako lijepo. Mi smo na početku mislile odabrati svaka dvije priče, no na kraju smo se ipak odlučile za ove četiri, jer je tekst uistinu dobar i mislim da afirmira žene. Ovim putem pozivamo sve žene, kao i muškarce, da dođu na predstavu - istaknula je Sara Moser.

Kao i u prošloj predstavi “Eva nije Adam”, koja je odigrana prošlog tjedna u vinkovačkom kazalištu, gledatelji će biti smješteni na pozornici kako bi se dobio prisniji kontakt s glumcima.

Mario KOKAJ

Vinkovačka premijera je u nedjelju, 8. ožujka

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

U GODINI U KOJOJ SLAVE 75. ROĐENDAN RADA

Kristina Opačić Vrućina postala prvakinja Ansambla LADO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u