Regija
POŽEŠKA ŽUPANIJA SURAĐUJE S POLJOPRIVREDNIM I PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKIM FAKULTETOM

Utvrditi put kojim treba ići poljoprivreda
Objavljeno 5. ožujka, 2015.

POŽEGA – Pokrećemo ovu suradnju s dva fakulteta iz Osijeka, Poljoprivrednim i Prehrambeno-tehnološkim, a sve na dobrobit naših gospodarstvenika i stanovnika županije. Suradnja iz ugovora očitovat će se u suradnji i županijskom razvoju, programima, a najviše što želimo reći kojim tijekom treba ići naša poljoprivreda, koja je najvažnija grana u RH. Poljoprivredu moramo staviti u funkciju kako bi stanovnici naše županije, ali i Slavonije u cijelosti, povećali svoj životni standard, zaustavili odlazak mladih u druge zemlje, vratili život na seoska obiteljska domaćinstva i vratili život u sela – istaknuo je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, na potpisivanju ugovora s dekanima fakulteta, dr. sc. Dragom Šubarićem i dr. sc. Vladom Gubercem, najavivši da će se ubuduće ovakav princip suradnje potencirati. Zahvalio je i dr. sc. Borislavu Miličeviću, koji je potaknuo suradnju.

- Osim obrazovanja mladih ljudi, Prehrambeno-tehnološki fakultet ima i stručnu djelatnost, a cilj nam je da sve ono što odradimo u našim laboratorijima na kraju primijenimo u gospodarstvu. Nudimo Požeško-slavonskoj županiji projekte za preradu poljoprivrednih proizvoda, po čemu je ova županija i poznata. Nudimo zajednički nastup u prijavi projekata prema fondovima Europske unije i prema Ministarstvu poljoprivrede u postupku zaštite zemljopisnog podrijetla i izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Fakultet ima i deset programa cjeloživotnog učenja, gdje nudimo edukaciju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, npr. proizvođača slavonske kobasice koju smo netom završili u Donjem Miholjcu – rekao je dekan Šubarić, koji navodi da je ovo druga županija s kojom njihov fakultet potpisuje ugovor o suradnji.

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka već ima sporazum o suradnji potpisan s Gradom Požegom, a sada takav sporazum potpisuje i sa županijom.

– Niz projekata u takvoj suradnji s tri županije do sada je iza nas, a mislim da će i ova četvrta županija s kojom potpisujemo sporazum profitirati i naći svoj interes u svemu ovome. Drago mi je da je župan prepoznao značenje suradnje s akademskom zajednicom, jer neki političari to ističu samo deklarativno, no kada treba povući konkretne poteze, onda se šteka – kazao je dekan Guberac. (AGM Kruna)

Županiji nude i projekte za preradu poljoprivrednih proizvoda, zajednički nastup u prijavi projekata EU-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike