Sport
OKONČANA PREDSTEČAJNA NAGODBA NK OSIJEK

Englezi i Nijemci pokazali
zanimanje za kupnju dionica
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
NK Osijek će uskoro dobiti novu vlasničku strukturu, ali ona neće riješiti pitanje tekućeg poslovanja

NK Osijek je početkom ove godine uspješno završio proces predstečajne nagodbe kojim se i službeno oslobodio dužničkog ropstva.

Posljednji čin uspješno odrađene predstečajne nagodbe bit će skupština dioničara koja će se održati 13. ožujka, a na njoj će biti predstavljena nova vlasnička struktura.

Gradu najveći postotak

Što se tiče većinskog vlasnika, ništa se značajno neće promijeniti, to će ostati grad Osijek (46,6 %), ali se mijenjaju odnosi u ostalim udjelima. Drugi po veličini postala je Gradska banka d.d. (29,1 %), treći je IPK Osijek d.d. u stečaju (9, 41 %), slijedi obitelj Novalić (8,41 %), Vodovod Osijek (5,74 %) i ostali. Nova vlasnička struktura proizašla je iz predstečajne nagodbe koja neće NK Osijeku donijeti svježi novac, ali će otvoriti vrata mogućim investitorima za kupnju vlasničkih udjela. Naime, sada se jasno zna komu se treba ponuditi novac za kupnju udjela u klubu, a ono što je najvažnije eventualni ulagači neće imati prevelika opterećenja o pitanju dugova. Nešto ih je ostalo, ali u odnosu na njihov iznos prije predstečajne nagodbe oni su podnošljivi, a plaćat će se u godišnjim obrocima uz startni poček od dvije godine (prvi anuitet na naplatu dolazi u lipnju 2017. godine).

Cijeli taj postupak predstečjane nagodbe nema previše utjecaja na tekuće poslovanje NK Osijek, već je tek stvaranje temelja za eventualni ulazak svježeg kapitala za kojim klub itekako žudi. Realno, u ovim vlasničkim odnosima ništa se revolucionarno ne može dogoditi u klupskim financijama, jer sumnjamo kako će netko od njih biti spreman uložiti bilo kakav novac. U biti, NK Osijek će dobiti vlasnike koji će moliti Boga da se što prije riješe svojih udjela. Zašto je to dobro? Zato što neće samo više NK Osijek tražiti potencijalne ulagače, već bi se u tu potragu mogli dati i ostali većinski vlasnici kako bi na bilo koji način oplodili svoj, u ovom trenutku, “mrtvi” kapital.

Koliko će koštati dionica?

Ipak, postupak predstečajne nagodbe ne treba podcjenjivati jer su već ostvareni prvi kontakti s potencijalnim kupcima. Za kupnju NK Osijek zanimala se jedna investritorska grupacija iz Engleske, a mogućnost ozbiljnijeg ulaganja u klub iz Gradskog vrta razmatra i njemačka agencija koja je u redove osječkog prvoligaša ove zime dovela Urugvajce Federica Platera i Sashu Aneffa. Jasno, u te je pregovore uključen i menadžer Mirsad Kerić koji je i povezao NK Osijek s tom agencijom.

- Nije to samo menadžerska agencija. Oni su i potencijalni investitori i bili su vrlo ugodno iznenađeni onim što su vidjeli za svog kratkog boravka u Osijeku kada smo završavali dovođenje urugvajskog tandema - priča Kerić.

Jasno, on će u toj priči dati “poguranac” za NK Osijek.

Zanimljivost nove vlasničke strukture je ta što nitko nema 50 posto vrijednosti NK Osijek. Jedno od pitanja jest kolika će biti cijena kupnje većinskog paketa dionica?

Na to pitanje u ovom trenutku je nemoguće dati odgovor jer nepoznato je kolikim bi iznosom bili zadovoljni neki od današnjih vlasnika. Iskreno, ako dođe imalo pristojnija ponuda, sumnjamo kako će se bilo tko od budućih vlasnika pretjerano cjenkati oko toga. No, prvo se ponude trebaju pojaviti. Inače, nakon skupštine pronalaženje strateškog partnera ili ozbiljnog investotora bit će glavna zadaća čelnika osječkog prvoligaša jer valjda je posve jasno kako NK Osijek na ovim temeljima više ne može funkcionirati.

Dalibor KELER

ENGLEZI I NIJEMCI

ZASAD SU SE ZA KUPNJU NK OSIJEK PROPITKIVALE AGENCIJE IZ ENGLESKE I NJEMAČKE

NOVA VLASNIČKA STRUKTURA NK OSIJEK

Grad Osijek 46,6 %

Gradska banka d.d. 29,1 %

IPK Osijek d.d. u stečaju 9,74 %

Obitelj Novalić 8,41 %

Vodovod Osijek d.o.o. 5,74 %

Ostali

88

milijuna kuna bio je iznos duga NK Osijek prije predstečajne nagodbe.

18,5

milijuna kuna iznosi ostatak duga uz poček od dvije i isplatu u godišnjim anuitetima u sljedećih pet godina.

Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike