Novosti
NA ISTOKU RH JE 7000 VIŠE KORISNIKA NEGO UPLATITELJA OSIGURANJA

U Slavoniji i Baranji na jednog umirovljenika dolazi samo 0,96 radnika
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
Najporazniji je omjer u Požeško -slavonskoj županiji

Omjer umirovljenika i zaposlenih sve više, iako Vlada tvrdi suprotno, zabrinjava i dovodi u pitanje cijeli sustav.

Sada je, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, samo 1 : 1,13. To znači da na svakog umirovljenika dolazi samo 0,13 posto više radnika, a to ne ulijeva nikakav optimizam. U ovom trenutku zaposlenih, tj. osiguranika mirovinskog osiguranja je, prema podacima HZMO-a, 1,387.337, a umirovljenika, tj. korisnika mirovinskog osigranja, 1,223.553, s tim što su se ovih dana u javnosti čule alarmantne tvrdnje da je zaposlenost pala ispod 1,3 milijuna radnika, a što je potom ministar MRMS-a Mirando Mrsić demantirao rekavši da su podaci o broju osiguranika mirovinskog osiguranja koje objavljuje HZMO-a ti na koje se treba osloniti te da je u ovom trenu broj zaposlenih za 60.000 veći od broja umirovljenika.

Sve manje zaposlenih

I dok se vlast grčevito hvata za tu razliku, u čak četiri od pet slavonskih županija može se govoriti samo o razlici “u korist” umirovljenika jer već duže njihov broj premašuje broj zaposlenih, pa u najvećoj hrvatskoj tvornici hrane na otvorenome sustav već puca po šavovima.

Prema statističkim informacijama koje je HZMO objavio ovih dana, Slavonija i Baranja 2014. godinu zaključile su s gotovo 7000 umirovljenika više od radnika, točnije, sa 6837 više korisnika mirovinskog osiguranja nego uplatitelja tog osiguranja. Slavonski omjer umirovljenika i radnika je poražavajući - 1 : 0,96, što znači da na jednog umirovljenika dolazi manje od jednog radnika.

Đakovački umirovljeni trgovac, predsjednik gradskog Bloka Umirovljenici zajedno (BUZ) i povjerenik BUZ-a za Osječko-baranjsku županiju, Stjepan Fekete, kaže kako u takvim odnosima ne može biti nezabrinut danas-sutra za svoju mirovinu i mirovinski sustav uopće.

– Sve je manje zaposlenih da zarade za mirovine. I taj poražavajući omjer broja penzionera i radnika u Slavoniji rezultat je njezine zapostavljenosti. U njoj nema gospodarstva kao nekada, a koje bi trebalo držati zaposlenost i puniti mirovinske fondove. A riječ je o našoj bogatoj žitnici, u koju se nekad dolazilo, a iz koje se sada odlazi. Sve to pogubno utječe i na taj omjer - kaže Fekete, koji je u mirovini od 2003. godine.

Osječka županija jedina u plusu

Od pet slavonskih županija jedino je u plusu s radnicima ona najveća, Osječko-baranjska, u kojoj je 80.570 zaposlenih i 75.823 umirovljenika. Njezin omjer zasad još uvijek jest u korist radnika, no krajnje je tanak – 1 : 1,06 i manji je od državnog. Porazna razlika “u korist” korisnika mirovina je u Vukovarsko-srijemskoj županiji – čak je 4761 umirovljenik više od radnika, kojih je 38.647. Omjer umirovljenih i zaposlenih ondje je 1 : 0,89. Ta je poražavajuća razlika u Virovitičko-podravskoj županiji 1011 umirovljenika više nego zaposlenih, kojih je ondje samo 19.010. Omjer u toj županiji je 1 : 0,94. U Brodsko-posavskoj županiji umirovljenika je 37.601, a zaposlenih 3521 manje (omjer 1 : 0,9), a u Požeško-slavonskoj županiji razlika “u korist” umirovljenika je 2311. Ondje je samo 17.542 zaposlenih, a omjer broja umirovljenika i zaposlenih 1 : 0,88, čime je to županija s najporaznijim omjerom korisnika i osiguranika MO-a. Vremena kada je taj omjer na državnoj razini bio čak 1 : 3, pa i 1 : 4, zvuče kao davna, nestvarna prošlost. Slavonci nisu jedini kojima je broj umirovljenika premašio broj zaposlenih; još je nekoliko najsiromašnijih županija koje bilježe poražavajuću statistiku, poput, na primjer, Ličko-senjske županije, u kojoj je samo 13.186 zaposlenih, a umirovljenika je za 2295 više. Drugim riječima, umirovljenika je više nego radnika u desetak županija.

K tomu, zabrinjava struktura zaposlenih, pa tako predsjednik HURS-a Ozren Matijašević kaže da od ukupnog broja radnika samo trećina radi u realnom sektoru, a ostalo su javni sektor, usluge, administracija u realnom sektoru...

Suzana ŽUPAN

ANTE PERIĆ

obrtnik iz Đakova

Jadan je onaj tko ide u mirovinu, a nema ušteđevine

Najpoznatiji i najdugovječniji đakovački obrtnik Ante Perić, vlasnik soboslikarske, autolakirerske i ličilačke radnje koja upošljava sedam radnika, pozorno prati smjer u kojem ide hrvatski, sve tješnji omjer broja umirovljenika i zaposlenih. “Sve je to dosta sumnjivo. Ako se tako nastavi, teško će to biti izdržati, za mjesec-dva bit će taj omjer 1 : 1. Kada je o Slavoniji riječ, problem je u slaboj zaposlenosti. Možemo mi o BDP-u, njegovu rastu, govoriti koliko hoćemo, no bez povećanja zaposlenosti, potrošnje, izvoza i drugog sreće nema”, kaže Perić, koji ovih dana ide u mirovinu. Za njim je radni staž od čak 48 godina, koliko je uplaćivao u mirovinske fondove, a po urednosti plaća i uplati doprinosa te drugih prava iz radnog odnosa svojim radnicima poznat je nadaleko. “Stariji ljudi kažu za ovo vrijeme: 'Jadan ti je onaj tko ide u mirovinu, a nema ušteđevine'. I smiješno i žalosno da se nakon dugog radnog vijeka čovjek ne može osloniti samo na zasluženu, zarađenu mirovinu”, kaže Perić.

NAJVIŠE BRANITELJSKIH MIROVINA U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Od pet slavonskih županija najviše korisnika mirovina koji su pravo na nju ostvarili prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba je u Osječko-baranjskoj županiji – 1712. Ondje je i najviše korisnika mirovina koji su pravo na nju ostvarili prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji – 7695. U Brodsko-posavskoj županiji, kada je o Slavoniji i Baranji riječ, najviše je korisnika mirovina koji su pravo na nju ostvarili prema ugovoru između RH i BiH o suradnji u području prava stadalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji – 469.

ČAK 4761

UMIROVLJENIK VIŠE OD RADNIKA U VUKOVARSKOJ JE ŽUPANIJI

Možda ste propustili...