Svijet
UKRAJINSKI SCENARIJ

Moldavija - novo europsko ratište?
Objavljeno 4. ožujka, 2015.

Vezani članci

MOĆNI RUSKI POLITIČAR IGRA NA KARTU PRAVOSLAVLJA

Putin želi postati car velike Svete Rusije

Situacija u Moldaviji sve više podsjeća na same početke ukrajinskog scenarija koji vodi k odcjepljenju istoka zemlje i pripajanju Rusiji.

Upozorio je na to nedavno i zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, američki general Philip Breedlove. “Rusija drži Moldaviju na oku. U toj se zemlji provodi jaka medijska kampanja koju podupire Rusija”, rekao je.

A situacija u Moldaviji je ovakva: trenutačna vlada je prozapadno orijentirana, ali okretanje zapadu pokušavaju spriječiti ruske trupe u Pridnjestrovlju, istočnom dijelu zemlje koji ne priznaje vladu u glavnom gradu Kišinjevu. Oni su uspostavili paralelnu vladu koju podupire Rusija, ali nikad nisu priznati kao nezavisna država. Proeuropska orijentacija nije prošla nezapaženo u EU pa su tako Moldavci nagrađeni potpisivanjem Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji i sporazumom o slobodnoj trgovini. Također, od proljeća prošle godine Moldavcima ne trebaju vize za turistička putovanja u šengenski prostor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon razgovora s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom izjavila kako se nada da se ukrajinski scenarij neće ponoviti u Moldaviji. “Ne treba zaboraviti ni zamrznuti sukob u Transnistriji kao ni činjenicu da su propali svi međunarodni pokušaji da se ta kriza riješi“, rekla je. Ta se separatistička regija početkom 90-ih godina odcijepila od Moldavije i proglasila neovisnom nadajući se da će se jednoga dana pripojiti Ruskoj Federaciji. Danas je tamo stacionirano dvije tisuće ruskih vojnika unatoč činjenici da je Rusija još 1999. pristala obvezati se na povlačenje svojih trupa s tog područja.

Cijelu moldavsku priču otežava kaotična politička situacija. Dok novi premijer Chiril Gaburici šalje poruke EU da nova vlada ostaje na proeuropskom putu, Proeuropski savez koji čine tri stranke ne može formirati većinsku vladu. Zato su Liberalni demokrati i Demokrati formirali manjinsku vladu koja ovisi o podršci oporbenih komunista. Zato se iz EU-a sve češće čuju pogovori da je to put koji će dovesti do skretanja s EU smjera i okretanju Rusiji.

Eduard SOUDIL
NAORUŽAJTE SE I ČEKAJTE RAT

Ono što bi se moglo pokazati kao najveći problem Moldavije je nestabilna vlada koja ne može osigurati pravni poredak i red. U takvoj situaciji Moldavija bi mogla biti “pregažena” u jedno poslijepodne. Bivši moldavski veleposlanik u Moskvi Anatol Taranu najavljuje da treba računati s novim provokacijama Rusije. Diplomatski kaže da zemlja treba “povećati sigurnosne standarde kako bi spriječila moguću vojnu akciju”, a to jasno govori da predlaže da se zemlja naoruža i čeka početak (pro)ruske invazije. A čime se Moldavija može oduprijeti? Vojna sila od 5300 aktivnih vojnika izdržala bi nekoliko sati, no poziv u vojsku u ovome trenutku može dobiti 700.000 građana. Naoružanje kojim raspolažu potječe iz vremena Sovjetskog Saveza, a vojni proračun iznosi mizernih 20 milijuna eura, odnosno samo 0,3 posto BDP-a koliko dobiva i Moldavska akademija znanosti.

Najčitanije iz rubrike