Osijek
VANDALIZAM: NA METI ZGRADE I DVORIŠTA DJEČJIH VRTIĆA

Pročelja sva išarana, igrališta demolirana, provale nisu rijetkost
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
Svaku štetu prijavljujemo policiji i osiguravajućem društvu - kaže ravnateljica Takač

Dječji vrtići u Osijeku česta su meta vandalima koji su vrlo aktivni i tijekom zimskih mjeseci. Na meti su najčešće dječja igrališta i oprema na njima, ali nisu pošteđeni ni sami objekti koji su prekriveni grafitima, raznim škrabotinama, a nerijetko pretrpe i ozbiljnu štetu.

Dvorišta vrtića tako posluže za okupljanje, opijanje, pušenje, mokrenje, a nije rijetkost ni da se u jutarnjim satima vide ostaci loženja vatre, pa i odbačeni kondomi.

- Igralište Dječjeg vrtića Latica u sramotnom je stanju. Ljuljačke su otkinute tko zna kada, drveni elementi vlakića u kojem su se djeca nekada igrala odvaljeni su i sada vijci i oštri rubovi vire na sve strane. Zimi je problem manje izražen, ali kako postaje toplije, tako su i noćna okupljanja u vrtićkom dvorištu sve češća. Mislim da doista nije primjereno niti poticajno da djeca idu u vrtić koji je prekriven neprimjerenim grafitima i da se igraju na igralištu koje je gotovo potpuno demolirano - požalila nam se majka djeteta koje pohađa DV Latica.

Problema su svjesni u Dječjem vrtiću Osijek, čija ravnateljica Svjetlana Takač kaže kako je navedeni problem podjednako zastupljen u svim vrtićima, a izdvaja se Dječji vrtić Pčelica u Gackoj ulici, u kojem su pak učestale provale.

- Grafite neprimjerenog sadržaja samostalno uklanjamo, a počinitelji su uglavnom nepoznati, što se naknadno utvrđuje u postupku pred nadležnim sudom. Svaku počinjenu štetu prijavimo nadležnoj policijskog postaji te podnesemo odštetni zahtjev. Također, o štetnom događaju obavještavamo osiguravajuće društvo jer su objekti vrtića osigurani. Suradnja s policijom je korektna, a voditeljice naših objekata svakodnevno su u kontaktu s nadležnim policajcem - pojašnjava Takač.

Ipak, Dječji vrtić Osijek svakih nekoliko mjeseci pisanim putem od MUP-a traži pojačanu ophodnju oko svih objekata. Takač naglašava i kako su dvorišta vrtića sigurna za boravak djece, jer spremačice svakodnevno temeljito čiste dvorišta prije dolaska djece.

Ivan SEKOL
Svastike, jointi, kondomi...

Skriveni i neosvijetljeni uglovi u dvorištima škola i vrtića često posluže kao mjesto “za zapalit'”, a bude tu i drugih aktivnosti koje sigurno nisu primjerena mjestu na kojem se djeca igraju. Ambijent narušavaju išarana počelja, a s obzirom na to da se grafiti nalaze i na vrlo nepristupačnim mjestima, jasno je da vandali hodaju i po krovovima škola i vrtića, upozoravaju zabrinuti roditelji.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike