Osijek
POGREBNO PODUZEĆE

Ukop planira sagraditi krematorij u Osijeku
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
Najizglednije je da će se krematorij nalaziti na Centralnom groblju

Izgradnja novog odjela kolumbarija na Centralnom groblju koja je u tijeku daje naslutiti da Osječani sve češće traže usluge kremiranja svojih pokojnih, koje se za sada u Hrvatskoj obavlja jedino u Zagrebu. Čini se, ne zadugo.

Naime, već ovoga tjedna poduzeće Ukop gradskoj će upravi prezentirati namjeru izrade studije isplativosti izgradnje krematorija u Osijeku.

- Radimo na preliminarnoj analizi da bismo vidjeli koliko je to u Osijeku isplativo. Trend kremiranja pokojnika mijenja se svake godine i sve je više zahtjeva za takvom vrstom pokopa, što nas je i navelo na razmišljanje da bi Osijek trebao imati krematorij za potrebe cijele slavonsko-baranjske regije, ali i šire ako je to potrebno - najavljuje Saša Ljubojević, direktor poduzeća Ukop.

Ljubojević dodaje kako bi krematorij, s obzirom na trend povećanja broja zahtjeva, svakako dugoročno bio isplativ. Inače, prošle je godine bilo ukupno 26 zahtjeva za kremiranjem, a iako se čini da je zbog transporta u Zagreb takva vrsta pokopa skuplja od one konvencionalne, Ljubojević kaže da je kremiranje najjeftinija varijanta. Iako istovjetni krematoriji postoje u Pečuhu i Novom Sadu, Ljubojević kaže kako se pokojnici na kremiranje upućuju isključivo u Zagreb.

- Iako su granice otvorene, postoje problemi s papirologijom tako da, unatoč bližim destinacijama, kremiranja ondje ne obavljamo. Granice jesu otvorene, ali riječ je o posebnom prijevozu, no kad Osijek bude imao svoj krematorij, građani u regiji zahtjeve će sigurno upućivati nama - drži Ljubojević, dodajući kako još nije bilo govora o mjestu gdje će se nalaziti krematorij, no najizglednije je da će to biti na Centralnom groblju.

Marija MIHELIĆ
SADIT ĆE SE NOVI RUŽIČNJAK ZA PROSIPANJE PEPELA POKOJNIKA

Studija isplativosti o krematoriju i izgradnja novog odjela kolumbarija, nije i jedina novost iz Ukopa. Ljubojević tako kaže da uskoro slijedi sadnja ružičnjaka pokraj postojećeg kolumbarija, gdje će se moći prosipati pepeo pokojnika.

- Bilo je pitanja vezana uz posipanje pepela pokojnika, a moram naglasiti da ružičnjak, i to iz 1984., već postoji i nalazi se pokraj centralnoga križa na Centralnom groblju. Koliko znam, nitko nije iskoristio mogućnost prosipanja pepela tamo, a ovaj novi, koji će biti posađen u krugu kolumbarija, također će biti za tu namjenu i činit će zatvorenu cjelinu - pojašnjava Ljubojević.

Najčitanije iz rubrike