Autoglas
U ŽENEVI PREDSTAVLJEN AUTOMOBIL KOJI DO 400 KM/H UBRZAVA ZA NEPUNIH 20 SEKNUDI

Švedski monstrum juri na baterijama hrvatske tvrtke!
Objavljeno 4. ožujka, 2015.

Švedski proizvođač ekstremnih sportskih automobila - Koenigsegg, na salonu automobila u Ženevi predstavio je svoj najnoviji hiperautomobil pod imenom Regera.

Riječ je o nevjerojatnom proizvodu, i s 1500 konjskih snaga i 2000 Nm poteznog momenta, jednom od najsnažnijih serijskih automobila na svijetu. No, zanimljivije od ubrzanja od 0 do 400 km/h za 20 sekundi je to što je na razvoju ovog nevjerojatnog automobila radila i domaća tvrtka Rimac automobili. Mladi poduzetnik Mate Rimac sa svojim Concept One električnim superautomobilom već je oduševio svijet, te najavio svijetlu budućnost za vozila na struju.

Inovacije ugrađene u Regeru tako su omogućile da se iz automobila u potpunosti izbaci klasični mjenjač, a novi Koenigsegg Direct Drive Transmission ili KDD naglasak stavlja upravo na prednosti električnog pogona, iako se od motora s unutarnjim izgaranjem nije odustalo.

Rimac je proizveo upravljačku elektroniku i baterijski sustav koji može isporučiti 500 kW snage te primiti 150 kW tijekom takozvanog regenerativnog kočenja. Naravno, u sportskom automobilu naglasak mora biti na težini, a upravo tu dolaze Rimčeve inovacije. Tako je umjesto pola tone baterija, koliko bi težile klasične baterije koje omogućuju ovakve performanse, Rimac proizveo battery-pack od 9,27 kWh koji teži 115 kilograma, te zauzima skromnih 67 litara volumena. Domet samo na struju deklariran je na 50 kilometara nakon čega se uključuje petlitarski V8 benzinac.

Uz ovakve baterije i kombiniranu snagu motora s unutarnjim izgaranjem i elektromotora, Regera pomiče granice čak i u usporedbi s najbrutalnijim automobilima, a bit će proizveden u limitiranoj i ekskluzivnoj seriji od 80 primjeraka.

Christian von Koenigsegg, vlasnik tvrtke koja proizvodi automobile s njegovim imenom, suradnju s Rimcem opisao je kao dva Davida u borbi protiv Golijata automobilske industrije.

Ivan SEKOL
RIMAC: SAVRŠEN NAČIN ZA POBOLJŠAVANJE PERFORMANSI

- Raditi na tako ambicioznom i vizionarskom projektu s Koenigseggom ostvarenje je snova za našu kompaniju, a i za mene osobno. Koenigsegg Regera spaja Koenigseggov motor s inovativnim električnim pogonom na savršen način koji poboljšava performanse. Savršen je to primjer kako tehnologija može unaprijediti vozna svojstva i performanse bez kompromisa te istovremeno smanjivati emisiju štetnih plinova - rekao je Rimac.