Kultura
DON GIOVANNIVELIKA MOZARTOVA OPERA USKORO NA DASKAMA HNK-A

Mihić: U osječkoj krojačnici osjećam se kao kod kuće!
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
U režiji Dubrovčanina Roberta Boškovića, premijera je u petak, 13. ožujka u 20 sati

Iako će biti petak 13., osječki kazalištarci (i publika) nestrpljivo očekuju novu glazbenu premijeru jer riječ je o velikoj Mozartovoj operi “Don Giovanni”, u režiji 38-godišnjeg Dubrovčanina Roberta Boškovića!

Čast da u jednoj sezoni radi već drugu veliku operu u osječkom HNK-u pripala je 27-godišnjem Nevenu Mihiću, koji ne krije zadovoljstvo i sreću:

- Veliko mi je zadovoljsto ponovno raditi s osječkom Operom nakon 'La Boheme' jer je to kreativni nastavak rada na velikim produkcijama koje su bitne za mlade kreativce poput mene! Sašiveno je više od 100 kostima, a pazilo se da svaki kostim bude ukrašen i dorađen, za što je zaslužna osječka krojačnica u kojoj se osjećam kao kod svoje kuće - kaže vedri kostimograf, inače rođeni Osječanin, koji već godinama radi i živi u Zagrebu! U predstavi osim solista nastupaju i zbor, balet i članice dramskog ansambla.

Inspiracija za kostime Nevenu Mihiću ovaj je put visoka moda.

- Mnogo se pozornosti davalo ručnom radu, najviše na haljinama za solistice i zbor! Svi su kostimi u crno-bijelim tonovima sa zlatnim detaljima! U velikoj smo mjeri koristili čipku i taft, dok u muškim kostimima prevladavaju dugi i poludugi kaputi! Nastojao sam da kostimi izgledaju podosta moderno, a najviše za dva duha, koje igraju Jelena Perčin i Petra Blašković - pojašnjava Neven.

“Don Giovanni” salzburškoga čuda od djeteta i glazbenoga genija Mozarta, koji je u Osijeku do sada igrao samo dvaput, i to kao “Don Juan”, nakon punih 47 godina ponovno će premijerno zaigrati pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca.

Kako je riječ o operi u dva dijela koja je 29. listopada 1787. pokosila prašku publiku Staleškoga teatra, pobrala sve lovorike strelovitoga uspjeha te na repertoaru te kazališne kuće neprekidno ostala više od dvadeset jednu godinu, doista je začudna sporadičnost na osječkoj sceni. Osobito kad znamo da iza libreta o mitskome osvajaču ženskih srdaca s popisom o 2065 žena koje su podlegle njegovu šarmu stoji Lorenzo Da Ponte, s kojim je u tandemu Mozart skladao i svevremenu uspješnicu “Figarov pir” - najavljuje osječki HNK novu predstavu.

Scenograf je Davor Prah, koreograf Vuk Ognjenović, Ivana Luščić osmišljava videoprojekcije i 3D mapping, a Vesna Kolarec oblikuje svjetlo.

Don Giovannija će zaigrati Dalibor Hanzalek i Leon Košavić, Donnu Annu Vesna Baljak, Veronika Hardy i Dragana Radaković, Don Ottavija Josip Čajko i Ladislav Vrgoč, Komtura Damir Baković, Berislav Puškarić i Božo Župić, Donnu Elviru Gordana Kalmar i Sanja Toth, slugu Leporella Saša Čano, Leon Košavić i Berislav Puškarić, Masetta Robert Adamček i Božo Župić, Zerlinu Kristina Habuš, Ivana Medić i Kristina Owais.

Narcisa VEKIĆ
Uskoro i “Vragolasta djevojka”

Nakon premijere “Don Giovannija” Neven se vraća u osječki HNK raditi na komičnom baletu “Vragolasta djevojka” u koreografiji Svebora Sečaka, koji do sada nije bio izveden u Osijeku. “Kreiranje kostima za bijeli balet jako me veseli te će biti lepršavi i šareni, što komični balet i zaslužuje. Uz kostime, oblikovat ću i scenografiju, čitavu likovnu cjelinu predstave”, najavljuje Neven.

Možda ste propustili...

S DUŽNOSTI RAVNATELJICE DRAME HNK-a

Povlači se Nenni Delmestre

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

190 GODINA GŠ U DONJEM MIHOLJCU

Nastupilo sedam glazbenih škola

2

NOVA SEZONA DVORANE LISINSKI

Ciklusi klasične glazbe i niz solo koncerata

3

47. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Za Njikošev 100. rođendan predstavljaju se 23 naša te dva inozemna orkestra