Sport
NOVI KOŠARKAŠKI IZBORNIK

Privilegija nema, za reprezentaciju
će igrati samo najbolji
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Velimir Perasović i službeno je preuzeo kormilo reprezentacije

Nije bilo tajni, znalo se i prije, ali čekala se službena potvrda. Nakon sjednice Upravnog odbora HKS-a slijedilo je i imenovanje novog izbornika hrvatske seniorske košarkaške izabrane vrste.

Nasljednik Jasmina Repeše svima je dobro poznato ime. Velimir Perasović je stručnjak koji je mogao i ranije preuzeti ovaj posao, ali za dobar izbor nikad nije kasno. Sumnjamo da ima previše onih koji misle da njegovo ustoličenje nije zasluženo, jer taj se 50-godišnjak itekako iskazao i dokazao u svom poslu.

Da bi popularni Peras mogao prvi put preuzeti izborničku funkciju, postalo je izvjesno krajem siječnja, kada je raskinuo suradnju s Valencijom, s kojom je prošle godine osvojio Eurokup i izborio Euroligu, ali rezultati nakon toga ipak nisu bili na toj razini, što, s obzirom na oslabljenu momčad, i nije prevelika senzacija. Poznato je da španjolski Savez ne dopušta trenerima da sjede na dvije stolice, a kada je pukla ljubav, došlo je i do epiloga kakav su kod nas mnogi i priželjkivali. Perasović je ostao glavni, možemo reći, i jedini kandidat, podrška nije izostala ni od moguće konkurencije (Spahija, Petrović, Repeša), stoga se čekalo i samo službeno imenovanje.

U prostorijama HKS-a u ponedjeljak je bila gužva, uz novog izbornika, ondje su bili i čelnici naše krovne košarkaške organizacije, predsjednik Danko Radić, dopredsjednik Božidar Longin i glavni tajnik Željko Drakšić. Svi nasmiješeni i dobro raspoloženi. Kako i ne bi, jer 187 dana prije Eurobasketa, kojem je i Hrvatska jedan od domaćina, napokon imamo izbornika.

- Prvi kontakti bili su lani, ali bilo je jasno da je tada moj ugovor s Valencijom moguća prepreka. Financije nisu bila tema razgovora ni onda, a ni sada, jer svaki Hrvat želi biti izbornik, nisam ni ja izuzetak, jer ovo je itekako velika čast i obveza - rekao je novi izbornik, koji je otprije poznat kao veliki radnik i zahtjevan stručnjak, koji nije previše komentirao učinak svog prethodnika, Jasmina Repeše.

- Nitko ne može tvrditi da Repeša nije vrhunski trener. Bilo je fenomenalnih stvari, kao i nekih manje dobrih. Naravno da ja neke stvari vidim drukčije. Svaki trener ima svoju viziju.

Kakva je njegova, saznat ćemo uskoro.

- Bit će novih imena, bit će onih poznatih te onih koja gravitiraju reprezentativnom krugu. Naravno, moram ih sve pogledati, analizirati, a naravno da će biti pozvani oni za koje smatram da mogu u djelo provesti moje zamisli. O imenima je prerano, ali svi će kandidati dobiti svoju priliku. Privilegija nema, za reprezentaciju moraju igrati najbolji, nije ona mjesto za skupljanje iskustva. Igrat će oni za koje smatram da mogu donijeti najbolji rezultat - naglasio je Perasović, koji se nije odrekao mogućnosti da u repki ima i naturaliziranog Amerikanca, iako bi izbornik radije da ima domaće rješenje.

- Na poziciji organizatora igre smo deficitarni. Stoga Draper i Laffayete ostaju u konkurenciji, ali treba vidjeti i kakvi su njihovi planovi, žele li igrati za Hrvatsku - mišljenja je Perasović, koji planira 10. srpnja okupiti kandidate za Eurobasket, koji počinje 5. rujna. Hrvatska ima ambicije, zna ih i novi izbornik, ali jasno da će o njima nešto više moći reći kada maksimalno upozna stanje. Vremena je dovoljno, ne sumnjamo da će ga Peras iskoristiti na najbolji način. Dosadašnji rezultati idu tome u prilog, valjda će od toga koristi imati i reprezentacija Hrvatske, koja već dva desetljeća čeka na postolje nekog velikog natjecanja. Perasović je na njemu bio kao igrač, nadajmo se da će ondje završiti i kao trener.

Nino BENČINA
Od Splita do reprezentacije

Velimir Perasović rođen je 9. veljače 1965. u Stobreču. Profesionalna igračka karijera u Splitu počela je 1985. i trajala je sve do 2003. godine. Bila je iznimno uspješna, u klupskom dijelu Peras se naosvajao trofeja sa svojom Jugoplastikom (triput na krovu Europe), zajedno s Kukočem, Rađom i ostalima bio je dio momčadi koja je proglašena najboljom u 20. stoljeću. Do odlaska u Španjolsku, 1992. (Breogan), uzeo je i po dva prvenstva i kupa bivše države, sa svojim “žutima” osvojio je i Kup Hrvatske. U Španjolskoj je ostavio također dubok trag. Igrao je u Breoganu, potom u Taugresu ('93. - '97., osvojio i Eurokup), Fuenlabradi ('97. - '02.) te još jednu godinu u Alicanteu. U tih 11 godina pet puta je bio najbolji strijelac prvenstva. Naravno, stroj za koševe bio je i član selekcije Jugoslavije, potom i Hrvatske. S bivšom družbom bio je svjetski i europski prvak ('90. i '91.), s Hrvatskom je igrao nezaboravno finale OI u Barceloni kontra Dream Teama, a osvajao je i eurobronce, '93. i '95.

Izvan parketa debitirao je kao sportski direktor svog Splita, a potom je 2004. krenuo u trenerske vode, gdje drugdje, nego u “Espanji“. Postaje su bile Caja San Fernando, potom Tau Ceramica, s kojom je osvojio španjolski Kup Kralja 2006. Godinu poslije zbog stresa je završio u bolnici, nakon predaha sjeo je na klupu Cibone (dva prvenstva i Kup), gdje je obavljao sjajan posao s mladom momčadi. Slijedila je jednogodišnja epizoda u Efes Pilsenu, a 2012. sjeo je na klupu Valencije, s kojom je osvojio Eurokup. No krajem prošle godine zaradio je otkaz, ali to mu je otvorilo vrata novom izazovu.

OD PERE DO PERASA

U ponedjeljak je imenovan deseti hrvatski košarkaški izbornik. Na užarenoj poziciji bilo je vrhunskih imena, kao i onih za koja bismo voljeli da su ostala u klupskim okvirima. Perasović pripada sigurno u prvu skupinu, a prije njega izbornici su bili: Petar Skansi (dvaput), Mirko Novosel, Giuseppe Pino Giergia, Aleksandar Petrović (2), Boško Božić, Srećko Medvedec, Neven Spahija, Josip Vranković i Jasmin Repeša (2).

Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike