Novosti
MINISTAR NAJAVIO NOVI CJENOVNI PLAN

Vrdoljak: Već od 1. travnja
kućanstvima jeftiniji plin
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

Vezani članci

IAKO JE CIJENA PRIRODNOG PLINA VEZANA UZ NAFTU, ONA NE PADA

Građani se ne trebaju nadati jeftinijem plinu, država neće sniziti cijenu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je, gostujući jučer u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”, mogućnost pojeftinjenja prirodnog plina za domaćinstva i to već od 1. travnja ove godine.

- Sada smo u izradi plana za cijenu plina i iskreno se nadam da ćemo vrlo brzo izići s informacijom o pojeftinjenju. U kojem postotku, još uvijek ne znamo, ali predviđam da će od 1. travnja domaćinstva plaćati jeftiniji plin - kazao je Vrdoljak.

O cijeni prirodnog plina i mogućem pojeftinjenju pisali smo u našem listu u siječnju ove godine, kada se postavljalo pitanje može li cijena plina pratiti cijenu nafte koja je u to vrijeme bila na najnižoj razini u proteklih nekoliko godina. Iz Ministarstva gospodarstva tada su nam kazali kako se cijena plina regulira prema izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina iz siječnja 2014. tako da Vlada, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, može odlukom na određeno razdoblje, ne duže od tri godine, odrediti cijenu plina. Iz ministarstva su nam pojasnili kako je Vlada donijela odluke prema kojima je odredila navedene cijene, ali one nisu temeljene na metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), koja inače određuje cijene energije koje se ne formiraju tržišno, nego na analiziranim podacima o troškovima proizvodnje, odnosno troškovima koje ima opskrbljivač na veleprodajnom tržištu.

Govoreći o prednostima europske energetske unije, Vrdoljak je rekao kako odavno ne postoje nacionalne energetske politike, pa je tako ni Hrvatska ne može imati. Naglasio je da Hrvatska mora biti glavni čimbenik u regionalnoj energetskoj politici, jer ima najbolju infrastrukturu, najrazvijeniji energetski sektor, dobre fakultete i znanstvenike.

Ministar je istaknuo kako se zalaže za tri izvora koja će Hrvatskoj omogućiti energetsku neovisnost i u konačnici niže cijene energije za domaće potrošače. Prvi izvor je domaća proizvodnja plina i nafte, čemu se snažno protive strani lobiji, kako je rekao, koji na taj način izvlače milijarde kuna iz Hrvatske. Drugi izvor je LNG terminal na Krku, a treći je jadransko-jonski-plinovod, odnosno plin koji bi dolazio iz Kaspijskog bazena. “S ta tri izvora dižemo sigurnost opskrbe, ali i konkurentnost naše industrije te mogućnost kontrole cijena”, naglasio je Vrdoljak.I.Mikulić

“ŽELIMO BITI FRAJERI U REGIJI”

Vrdoljak je, govoreći o energetici, kazao kako HEP-u želi status regionalnog energetskog lidera koji će kupovati tvrtke u okruženju, odnosno u Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji. “Želimo biti frajeri u regiji, da oni ne kupuju nas nego da mi kupujemo njih. HEP mora biti vlasnik nekih tvrtki u tim državama, na sve se načine probijati do njih”, naglasio je.

FINANCIRANJE IZ VIŠE IZVORA

Govoreći o financiranju energetskih projekata u budućnosti, Vrdoljak je istaknuo da će se koristiti različiti izvori financiranja. Plinski projekti će se, prema njegovim riječima, pokušati financirati prije svega iz tzv. CEF-fonda (Connecting Europe Facility) koji omogućava nepovratna sredstva u iznosu od 5 do 50 posto. Elektroenergetski projekti trebali bi se financirati i jeftinim kapitalom Europske investicijske banke (EIB).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike