Novosti
NOVA DIREKTIVA EU-A

Ubuduće u domaćinstvima samo uređaji koji štede električnu energiju
Objavljeno 3. ožujka, 2015.
Nešto smo doznali iz medija, ali ništa službeno nismo dobili, kažu trgovci

Nakon što je prošle godine zabranjena prodaja “rastrošnih” usisavača, prije nekoliko dana na snagu je stupila i EU direktiva kojom se zabranjuje prodaja rastrošnih pećnica, ploča za kuhanje i kuhinjskih napa.

Novom direktivom limitira se ukupna dopuštena snaga spomenutih uređaja, a sve s ciljem smanjenja potrošnje električne energije i privlačenja kupaca energetski učinkovitijim aparatima. Za sada u trgovinama kućanskim aparatima nema bure zbog nove direktive, a trgovci koje smo posjetili čak nisu niti upućeni u novotarije koje donosi nova direktiva.

- Nešto smo doznali iz medija, nešto smo sami pronašli na internetu, ali ništa službeno nismo dobili. Znamo da smijemo bez straha od bilo kakvih kazni prodavati uređaje koje imamo u trgovinama i u skladištima pa za nas, bar za sada, nema novosti. Ipak, poprilično mi je čudno da takve informacije mi saznajemo slučajno i onako usput. Valjda bi nas trgovce trebalo detaljno obavijestiti o tome što nova direktiva donosi, koji su okviri u koje se uređaji u našim trgovinama trebaju uklopiti. Naravno da nismo sretni kada nas kupci pitaju nešto, a mi ne možemo ponuditi konkretan odgovor, jer nismo dobili službenu obavijest - rekao nam je trgovac u jednoj od većih trgovina tehničkom robom u Osijeku.

- Kod nekih aparata ima prostora za inovacije i napredak koji donosi bolju učinkovitost i manju potrošnju električne energije. No, kod nekih aparata potencijalne uštede su upitne. Kod električnih uređaja zagrijavanje u pravilu smatramo gubitkom energije, ali kada pričamo o grijačima kakvi se stavljaju u pećnice i neke ploče upravo želimo pretvoriti električnu energiju u toplinsku pa zagrijavanje ne gledamo kao gubitak. Dakle, gubitaka praktički nema pa se smanjivanjem snage uređaja jedino produžuje vrijeme potrebno za, primjerice, zagrijati vodu, pojašnjava trgovac bijelom tehnikom.

Ipak, prema procjenama Europske komisije, potrošnja električne energije koja se može pripisati pećnicama, pločama za kuhanje i kuhinjskim napama iznosi 755 petadžula (PJ) po kućanstvu, a Komisija procjenjuje da se provedbom ove direktive do 2020. može uštedjeti oko 27 PJ po kućanstvu.

Ivan SEKOL
SUBVENCIJE ZA ŠTEDLJIVost

Iz Državnog Fonda za zaštitu okoliša najavljeno subvencioniranje kupovine štedljivih kućanskih aparata. Detalji oko subvencioniranja bit će poznati u svibnju, ali zna se kako će subvencije iznositi između 500 i 800 kuna, a subvencionirat će se ukupno 10.000 perilica, sušilica, hladnjaka i zamrzivača. Jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na subvenciju je odabir aparata koji pripada energetski najučinkovitijoj klasi koji će u svojoj eksploataciji donijeti znatno manju potrošnju električne energije i vode.

energetske oznake

Mjere koje je uvela Europska komisija i koje su na snazi od 1. siječnja 2015., potrošačima će olakšati uštedu energije. Novi plinski štednjaci bit će označeni energetskim oznakama, a Automatsko “mirovanje“ umreženih aparata poput modema, prijamnika, povezanih televizora, pisača itd., morat će nuditi funkciju prelaska u stanje mirovanja. Učinak tih mjera bit će novčana ušteda za sve potrošače u Europskoj uniji, no one su ujedno strateška značajka konkurentnosti europskih poduzeća. Primjerice, više od 85 % potrošača u EU prati energetske oznake prilikom kupnje. Za europska poduzeća to godišnje znači 55 milijardi eura dodatnih prihoda. Procjenjuje se da će od 2020. godine uvođenje tih mjera smanjiti emisiju CO2 za 15 milijuna tona godišnje. To je godišnja emisija grada veličine Bukurešta. Uvođenje novih standarda “mirovanja“ neće imati utjecaja na učinkovitost proizvoda, a omogućit će uštedu 75 TWh energije, ili 28 milijuna tona CO2, što je godišnja emisija 1,5 milijuna domaćinstava.

Možda ste propustili...