Regija
FOND SUFINANCIRA GRADNJU INFORMATIVNO-EDUKATIVNOG CENTRA U N. DUBRAVI

Projekt “Tri rijeke = Jedan cilj”
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Ukupna vrijednost projekta je 930.662,78 eura

SLATINA – “Tri rijeke = Jedan cilj” kraći je naziv za projekt prekograničnog programa IPA CBC Mađarska-Hrvatska „Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere“. U projektu sudjeluju županijske javne ustanove za upravljanje ekološkom mrežom i zaštićenim dijelovima prirode iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s hrvatske strane, te Nacionalni park Dunav-Drava s mađarske strane. Ukupna vrijednost projekta je 930.662,78 eura, a sufinanciranje EU iznosi 791.057,34 eura.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavio je Odluku o neposrednom sufinanciranju projekta održive gradnje Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi, a sufinancirat će hidroizolacijske radove u podrumskom dijelu centra u smislu energetske učinkovitosti i osiguravanja povoljnih mikroklimatskih uvjeta za postav budućeg interaktivnog prezentacijskog postava Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Informativno-edukativni centar u Noskovačkoj Dubravi, u kome je sjedište Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, obnovljen je 2012. godine sredstvima Svjetske banke, a tada je uređeno prizemlje i dvije trećine potkrovlja. Ukupna vrijednost ulaganja iznosila je 2.300.000 kuna. Novi Informativno-edukativni centar, kao i Područna škola u Noskovcima, obnovljeni su u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000, a otvoreni su u rujnu 2012. godine. U listopadu prošle godine u Noskovačkoj Dubravi održan je godišnji susret ravnatelja županijskih, gradskih i općinskih javnih ustanova koje se bave zaštitom prirode.

Petar ŽARKOVIĆ
I PROMATRAČNICE PTICA

Projekt će se provoditi na području Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, sa specifičnim aktivnostima svakog od partnera. Javna ustanova Virovitičko-podravske županije će kroz projekt urediti podrumski dio i perivoj Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi (u općini Čađavica na slatinskom području). Također će izraditi Studiju o pticama Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, na osnovi koje će se postavljati promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica.

791

tisuću eura sufinancira EU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike