Regija
LIJEČNICI IH IZDAJU, U BOLNICI IH NE PRIMAJU

Majku s djetetom iz bolnice
poslali kući jer joj je liječnik
dao staru uputnicu
Objavljeno 3. ožujka, 2015.
Liječnica opće prakse kaže da uputnice dobiva od HZZO-a

ĐAKOVO – Nemalo se iznenadila mlada Đakovčanka (podaci poznati redakciji) kada je sa svojim sinom došla obaviti više specijalističkih pregleda u KBC Osijek, odakle je otpravljena kući s objašnjenjem da njezine uputnice ne vrijede jer su tiskane 2011. godine. Nije vrijedilo ni što je objašnjavala kako je uputnice samo nekoliko dana prije dobila od liječnice njezina sina u Đakovu. Rečeno joj je da zatraži važeće i da se vrati te će onda biti primljena na pregled.

- Rekli su mi kako moram izvaditi nove uputnice te da se ne moram iznova naručivati, nego samo da dođem i pokucam i da će me primiti. Neugodno je bilo i liječniku i sestri, objasnili su kako me ne mogu primiti jer uputnica od te godine ne vrijedi. Otišla sam našoj liječnici u Đakovu, pitala sam ju je li to problem njezine ordinacije, čija je to pogreška. Ona je rekla kako nema veze s tim, nego da je to do Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od kojega dobiva uputnice. Dala mi je nove, tiskane 2013. godine. Stare sam ipak zadržala - kaže mlada žena, dodajući kako je taj put uzela više uputnica te da je neke preglede, istina, ne istog dana, ipak uspjela obaviti.

- Taj sam put dobila šest uputnica za pregled moga sina. Išla sam na EEG i psihologu, i oni su primili uputnicu iz 2011. godine. Vjerojatno nisu obraćali pozornost. Ja ne znam je li HZZO obavijestio sve liječnike da te uputnice više ne vrijede. Medicinska sestra mi je rekla kako gotovo svaki tjedan imaju kontrole iz HZZO-a, pitam se što će biti kad utvrde da su primili uputnicu koja ne vrijedi. Meni je doktorica sada ponovno dala važeće uputnice i stvar je moje dobre volje što ću i na EEG i psihologu odnijeti nove uputnice. Ne želim da ljudi imaju problema - kaže ova majka.

Napominje kako se pokušala telefonski požaliti i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

- Zvala sam HZZO, rekli su mi da se žalim e-mailom, više i ne znam kome sve ne. Jedino što sama sebi predbacujem jest to što sam mogla tražiti odgovor u bolnici, u upravi. Međutim, dijete je bilo sa mnom pa sam se pokupila i otišla kući - dodaje.

Svoje iskustvo ova mlada majka prepričala je članovima grupe na društvenoj mreži Facebook, gdje se potom javilo još nekoliko mladih žena s istovjetnim iskustvom.

“Tiskanica uputnice iz 2011. godine zaista nije važeća. Naime, uvođenjem novog modela upućivanja od 1. 9. 2013. godine izmijenjene su i tiskanice uputnica. Na web-stranici HZZO-a http://www.hzzo.hr/hzzo-za-partnere/novi-model naznačene su informacije vezane uz novi model upućivanja, kao i vodič kojim se, između ostalog, utvrđuje i trajanje starih uputnica. Vodič je prvi put objavljen još u kolovozu 2013. godine te je do danas nekoliko puta dopunjavan”, stoji, između ostalog, u odgovoru HZZO-a na naš upit.

Maja MUŠKIĆ
HZZO: Bolnica je trebala primiti pacijenta

“Smatramo da u KBC-u Osijek nisu trebali zbog neispravne uputnice vratiti pacijenta, to više što je pacijent doputovao iz drugog grada. Bilo je potrebno kontaktirati nadležni Regionalni ured HZZO-a u Osijeku, koji bi problem riješio u dogovoru s izabranim doktorom opće/obiteljske medicine te zatražio naknadno izdavanje nove, ispravne tiskanice uputnice. Regionalni uredi i područne službe HZZO-a pozvat će doktore primarne zdravstvene zaštite na povrat svih starih, nevažećih tiskanica”, objasnili su iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a.

Iskustvo majke

na Facebook grupi potvrdilo je više mladih žena

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike