Mozaik
“OPORUKA” ODLIČNA PREDSTAVA UDRUGE DRAMSKIH AMATERA "JOSIP KOSOR" OTOK

Uvijek prisutne ljudske osobine
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Poruka je ove predstave da čovjek ne bi trebao biti pohlepan jer na kraju opet izvuče deblji kraj

U otočkom Domu kulture nije bilo mjesta za sve one koji su željeli doći pogledati odličnu predstavu Udruge dramskih amatera "Josip Kosor" Otok pod nazivom “Oporuka” u režiji Mire Bošnjaković.

- Udruga postoji već pet godina, međutim zbog uvjeta nismo imali priliku pokazati ono što smo radili, dok nismo dobili ovaj prostor. Išli smo na županijske smotre dramskih amatera ovisno o tome gdje je to bilo organizirano. Željeli smo za početak prikazati jednu komediju Vanče Kljakovića koju sam malo prilagodila da nije prava dalmatinska. Komedija tretira stare i uvijek prisutne ljudske osobine, a to je pohlepa. Ljudi su pohlepni, to im je prirodna osobina, otimaju se za nasljedstvo i oni koji jesu rodbina i oni koji nisu rodbina. Na kraju nasljedstvo izmakne svima, kako to obično i bude u praktičnom životu, tako i u ovoj komediji. Poruka ove predstave je da čovjek ne bi trebao biti pohlepan jer na kraju opet izvuče deblji kraj - istaknula je Mira Bošnjaković, voditeljica Udruge dramskih amatera "Josip Kosor" Otok i redateljica predstave “Oporuka”.

Riječ je o predstavi koja na zanimljiv i smiješan način tematizira obiteljske probleme koji se pojave pri podjeli imovine.

- U predstavi igram ulogu Margite, sestre pokojnog Vatroslava. Moj lik je usidjelica, nikad se nisam udala, cijeli svoj život sam podredila svom bratu da bi njemu bilo dobro. Posjećenost je bila jako velika, što nam je bilo posebno drago, da su nas podržali i da smo ih uspjeli nasmijati. Bili smo opušteni, nismo imali treme i u konačnici smo više nego zadovoljni kako smo odigrali predstavu. E, sad, publika je ta koja će prosuditi koliko je to bilo uistinu dobro i zanimljivo. Međutim, kad vidite osmijeh na licu i pljesak na kraju, onda vam je to nagrada za uloženi trud, tako da vjerujemo da je publika na kraju bila zadovoljna odigranom predstavom. U Otoku nismo imali do sada ništa slično, mi jesmo išli na smotre, no nismo se na žalost predstavljali pred svojom domaćom publikom. Vjerujemo da će sada, kad imamo svoj prostor, iz naše male obitelji 15 članova naše udruge dramskih amatera 'Josip Kosor' izaći još puno predstava - istaknula je Marijana Barnjak, glumica u predstavi.

Mario KOKAJ
Glumačka postava

U ovoj komediji Vanče Kljakovića igrali su: Marijana Barnjak (Margita), Ivan Vrbat (Gracijan), Ana Lukač (Tinka), Krešimir Lesar (Matiša), Larisa Katrin Peranović (Klara), Vinko Matozan (Kuzma) i Ivana Blašković (advokat Vilma), režiju je potpisala Mira Bošnjaković, dok je scenografiju izradio Dean Dulić.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike