Novosti
U HRVATSKOJ JE SVAKO DESETO DIJETE PREDEBELO

Udruga Vaga: Učenici nižih razreda u Osijeku kuhani obrok jedu samo dva ili tri puta tjedno
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Dovoljno voća ne jede dvije trećine djece, a velik je problem i tjelesna neaktivnost

Prekomjerna težina nije samo problem odraslih ljudi, nego sve češće i djece. Porazna je statistika da u Hrvatskoj 26,4 posto djece ima prekomjernu težinu, dok je svako deseto dijete predebelo.

Taj podatak iznio je prof. dr. Mirko Koršić, endokrinolog-dijabetolog, koji se već godinama bavi problemom pretilosti, dodajući da je zabrinjavajuće i to što samo 56 posto djece svakodnevno doručkuje, a njih 76 posto ne konzumira preporučeni unos povrća. Dovoljno voća ne jede dvije trećine djece. Velik je problem i tjelesne neaktivnosti pa se svega 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica svakodnevno bavi nekom tjelesnom aktivnošću u trajanju od sat vremena. Dr. Koršić ističe da je debljina sveprisutna bolest u hrvatskom društvu, pa tako i na osječkom području.

Udruga Optimalnom težinom do zdravlja "Vaga", nedavno je provela istraživanje među učenicima nižih razreda osam osnovnih škola. Ne želeći dovoditi djecu u neugodnu situaciju pomoću mjerenja, radili su samo vizualnu procjenu te su ocijenili kako je od stotinu djece pretilo njih 20-ak. Predsjednica Udruge Danijela Periš kaže kako su anketom utvrdili porazne podatke o navici konzumiranja hrane.

- Samo mali broj učenika tvrdio je da doručkuje, a najgori podatak je bio taj što je dosta njih izjavilo da kuhani obrok jedu samo nekoliko puta na tjedan, konkretno nedjeljom i još možda dan ili dva tijekom tjedna. Umjesto toga, rekli su, jedu pizzu, hamburger, hrane se u školi i to hranom koja nije dostatna za dnevni unos nutritivnih vrijednosti. Razlozi preskakanja kuhanog obroka bili su uglavnom prezaposlenost roditelja, radi čega djeca unose veliku količinu nutritivno siromašnih namirnica koje su kontaminirane različitim kiselinama - izjavila je Periš.

Dodala je da su istovremeno analizirali 42 pekarska proizvoda iz pekarnica s područja Osijeka te došli do podatka da jedno obično pecivo koje ne sadržava dodatnu količinu soli na vrhu peciva zapravo sadržava čak dva grama soli. Imajući u vidu da je prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije preporučen dnevni unos soli za djecu svega pet grama, lako je zaključiti, kaže Periš, da unosom samo jednog peciva dijete zadovolji polovinu potrebnog dnevnog unosa.

Učenici nižih razreda dobro su reagirali na zdravu hranu koju su im pripremili tijekom anketiranja i u "Vagi" su općenito mišljenja kako je stanje kod djece mlađe od deset godina mnogo bolje no što je to situacija sa srednjoškolskom djecom, među kojom trenutačno provode sličnu anketu.

Od početka drugog polugodišta u osam zagrebačkih osnovnih škola započela je provedba projekta "Petica – igrom do zdravlja", s ciljem obrazovanja djece i roditelja o važnosti pravilnih prehramenih navika, kao i redovite tjelovježbe upravo radi sprječavanja pretilosti djece. Podržalo ga je Ministarstvo znanosti i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali i HLK čiji predsjednik Željko Krznarić kaže da program omogućuje prevenciju debljine u dječjoj dobi, a što kasnije može izazvati brojne zdravstvene teškoće. U program je uključeno 575 učenika drugih razreda osnovne škole, a postupnim širenjem kako je istaknuto na konferenciji za novinare Hrvatskog liječničkog zbora, u iduće tri godine namjera je uključiti sve učenike nižih razreda u cijeloj Hrvatskoj. Osim na djecu, programom se želi utjecati i na roditelje koji su važna karika u procesu smanjenja pretilosti.

Marija MIHELIĆ
Najvažnija je suradnja s roditeljima i kuhana hrana

Upravo bi roditelji, smatra dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine osječkog Zavoda za javno zdravstvo, mogao biti bar jedan ključ problema. “Najzdravija je hrana svježe skuhana hrana i savjetujemo uvijek pripremu kuhanog obroka. Osim toga, savjetujemo im da ne preskaču obroke, da djecu ne stavljaju na rigorozne dijete, ali im preporučamo i da se djeca bave tjelesnom aktivnošću. Pomaci su individualni i ovise o roditelju, ali i o obitelji. Suradnja s roditeljima vrlo je važna”, poručuje dr. Buljan.

U svijetu 155 milijuna pretile djece

Kao i u Hrvatskoj, 10 posto djece u svijetu je pretilo, ili ima preveliku tjelesnu težinu, upozoravaju znanstvenici s London School of Hygiene and Tropical Medicine. Stoga znanstvenici pozivaju na donošenje globalne strategije za smanjenje rastućeg broja pretile djece koji trenutačno iznosi oko 155 milijuna, u suprotnom će posljedice za zdravlje ukupne populacije biti katastrofalne. Procjenjuje se da se u posljednjih deset godina broj pretile djece u svijetu utrostručio. Ovaj problem najizraženiji je u SAD-u, gdje je pretilo 10 % djece u dobi od 5 do 17 godina, a više od 30 % imaju pretjeranu tjelesnu težinu. Zabrinjavajuće je i što se broj pretile i preteške djece ubrzano povećava i u Europi (posebice u južnom dijelu), području Srednjeg istoka te istoku Azije. Zahvaljujući smanjenoj fizičkoj aktivnosti i popularnosti visokokalorične hrane, broj pretile djece raste i u zemljama u razvoju - istraživanje je pokazalo da je u Južnoj Africi 25 % djevojčica u dobi od 13 do 19 godina pretilo ili ima pretjeranu tjelesnu težinu.

Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta