Novosti
O NAPUŠTANJU STRANKE

Prgomet: Karamarko od HDZ-a pokušava stvoriti stranku radikalne desnice
Objavljeno 1. ožujka, 2015.

Tomislav Karamarko od HDZ-a pokušava stvoriti stranku desnice i radikalne desnice, a ja se s time nisam slagao - kazao je Drago Prgomet, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a, objašnjavajući svoje razloge napuštanja te stranke u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”.

- U ove tri godine Karamarko i ja smo, u četiri oka, razgovarali dva puta. Nakon moga bloga o braniteljima očekivao sam njegov poziv da vidim s čim se nije složio, no poziva nije bilo. I to je nastavak odnosa koji je Karamarko imao prema meni cijelo vrijeme - rekao je Prgomet te dodao da nije napisao ništa suprotno od stajališta HDZ-a jer “Predsjedništvo o tome nije imalo jasan stav”.

Naglasio je da je on četiri puta bio tema razgovora na Predsjedništvu HDZ-a. “Jedan od problema bilo je moje inzistiranje da ispunimo obećanje o održavanju unutarstranačkih izbora prema modelu jedan član - jedan glas”, rekao je. Komentirajući Karamarkovu izjavu da nam je potreban “drugi Domovinski rat”, rekao je kako “rat mogu poželjeti samo oni čije glave još iz njega nisu izašle, ili oni koji u njemu nisu ni bili”. Bivšem šefu zamjera i što je prihvatio ideološke sukobe koji su odgovarali Zoranu Milanoviću. “Pozvao sam na prekid braniteljskog prosvjeda jer on ide samo u korist aktualnoj vlasti i Milanoviću, a i u tom šatoru se nalaze ljudi kojima je ugroženo zdravlje.”

Na pitanje može li se dogoditi da Karamarko “okrene ploču” nakon izbora, kao što je to učinio i Sanader te napusti radikalnu retoriku, Prgomet je odgovorio da političari moraju prestati govoriti jedno prije izbora, a drugo poslije.

- Ja ne napuštam brod koji tone. HDZ je u ovom trenutku stranka koja prema svim anketama pobjeđuje. No, ono što je gospodin Karamarko poručivao ne ulijeva povjerenje građanima da će HDZ vladati u punom demokratskom ozračju. Dosadašnje tri godine retorike me drži u neizvjesnosti i strahu da bi moglo biti tako - kazao je Prgomet.

Tijekom emisije rekao je još kako glavnog tajnika HDZ-a, Milijana Brkića, smatra “izvrsnim organizatorom”, no i da Brkić mora shvatiti “da je organizacija stranke okupljanje najsposobnijih, a ne postrojavanje najposlušnijih”. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kaže, bila je i njegov osobni izbor, a volio bi da njezin inauguracijski govor bude program HDZ-a. Upitan za svoju političku budućnost, gdje je između ostalog spomenuta i eventalna suradnja s predsjednicom ili Božom Petrovim, Prgomet šaljivo poručuje: “Tek sam se razveo, a vi biste me već ženili.”(R.I.)

FIĆO I MERCEDES

Na pitanje o HDZ-ovom gospodarskom programu, Prgomet je kazao da ne treba bježati od savjeta IFO Instituta, ali i dodao kako oni neće reći ništa novo. “Morate napraviti reforme. Kao da pokušavate Mercedesov motor staviti u fiću i očekivati da će fićo ići jednako brzo. A to ne može”, kazao je Prgomet i dodao da prvo treba napraviti reformu i depolitizaciju javne uprave.

Pozvao sam na prekid braniteljskog prosvjeda jer on ide samo u korist aktualnoj vlasti i Milanoviću