Novosti
NOVA PROMJENA

Građani će morati po nove televizore ili DVB-T2 prijamnike
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

Iako je prije samo pet godina u Hrvatskoj prestalo emitiranje analognog TV signala te su građani kupovali nove televizore ili eksterne DVB-T prijamnike, uskoro ih čeka novi posjet trgovinama tehničke robe.

Naime, najavljen je prelazak na novi standard, za koji će trebati DVB-T2 prijamnik ili televizor s ugrađenim DVB-T2 prijamnikom signala, uz koji je moguća reprodukcija signala veće rezolucije.

- Svi će morati ulagati da bi se prelazak na takozvani DVB-T2 mogao nesmetano provesti, od krajnjih korisnika, koji će morati kupiti nove televizore, TV kuća koje će morati kupiti HD opremu, Odašiljača i veza, koji će morati prilagoditi antenski sustav te mobilnih operatera koji će kupiti drugu digitalnu dividendu i investirati u mreže - izjavio je Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja tržišnog regulatora Hakoma.

Već i najava promjene standarda i potrebe za kupnjom novog uređaja u građana je izazvala burne reakcije, a mnogi se pitaju zašto se pri prelasku s analognog na digitalni signal odmah nije išlo na napredniji DVB-T2 standard, kao što je to učinjeno u Mađarskoj. Javljaju se i sumnje kako se prelaskom na DVB-T, a samo nekoliko godina poslije na DVB-T2 od građana izvlači novac jer bez novijeg televizora ili posebnog uređaja vrijednog oko 250 kuna zemaljski programi neće se moći “hvatati”.

Prema Hakomovim procjenama, 1,2 milijuna TV pretplatnika morat će uložiti bar 300 milijuna kuna u nabavu opreme, a dodatne investicije bit će nužne i za TV kuće. Iako se još ne zna precizno kada će doći do spomenutih promjena u emitiranju TV signala, nagađa se da bi to moglo biti 2020. godine, točno deset godina nakon uvođenja DVB-T standarda, za koji su mnogi upozoravali kako će brzo zastarjeti i korisnicima ubrzo stvarati nove probleme. Strah od brzog zastarijevanja standarda pojavljuje se i ovaj put, jer se još ne zna hoće li se prihvatiti DVB-T standard koji omogućuje distribuciju signala UHD rezolucije ili će se, što je u ovom trenutku izvjesnije, ići na maksimalnih 720 p. I.Sekol

BUJICA PRIGOVORA ZBOG RTV PRISTOJBE

Nova promjena standarda emitiranja TV signala još jednom je pokrenula bujicu prigovora zbog obaveze plaćanja RTV pristojbe. Internetski forumi i portali puni su komentara nezadovoljnih korisnika, koji u digitalnom formatu vide priliku da se tržište pravednije uredi. - Digitalni signal lako se može kodirati, pa bi prema korisnicima bilo pošteno da HRT svoj signal kodira te omogući gledanje samo onima koji su to spremni i platiti - jedan je od konkretnih prijedloga.

1,2 milijuna TV pretplatnika morat će uložiti bar 300 milijuna kuna u nabavu opreme

U Italiji reagirala vlada

U Hakomu ističu kako je točan datum prelaska na novi signal politička odluka, a mora se provesti između 2018. i 2022. godine. U nekim zemljama vlada se umiješala u tržište televizora, a sve kako bi zaštitila kupce, pa su tako u Italiji uveli zakon kojim se zabranjuje prodaja televizora koji ne podržavaju DVB-T2 signal te televizra koji nemaju omjer stranica 16:9.

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”