Crna kronika
NOVO SUĐENJE BIVŠEM ŠEFU SIBINJA

Ivica Batinić i dalje u bijegu, raspravu će pratiti u - Bosni!
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Dan prije objave presude u aferi “Sibinj” Batinić pobjegao iz Hrvatske

U utorak je pred vijećem Županijskog suda Osijek zakazana rasprava protiv Ivice Batinića, bivšeg načelnika Općine Sibinj, nedaleko od Slavonskog Broda.

Iako bi na raspravu trebao doći u pratnji pravosudnih policajaca, s obzirom na to da je prošle godine zbog afere “Sibinj” nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, Batinićevo mjesto na optuženičkoj klupi bit će prazno. U sudnici će pak biti njegov suoptuženik Ivan Mišković koji je, također zbog iste afere osuđen na pet i pol godina zatvora.

Batinić je dan prije izricanja presude, krajem ožujka prošle godine, s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo, pobjegao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Županijski sud Osijek odmah je izdao međunarodnu tjeralicu za Batinićem. U međuvremenu, lokalni portal SBplus objavio je informaciju kako je Batinić prije nekoliko dana viđen nekoliko stotina metara od središta Slavonskog Broda. Dijelila ga je samo Sava, Batinića su vidjeli kako slobodno šeta ulicama Bosanskog Broda. Čak je i prijavljen policiji, no, s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo, on je na teritoriji BiH slobodan čovjek. Tako nakon što presuda bude pravomoćna, očekuje ga uhićenje i eventualno odrađivanje kazne u jednom od tamošnjih zatvora.

Inače, sutrašnje suđenje Batiniću i Miškoviću uskočki je predmet. Batinića se tereti za malverzacije s novcem za socijalno ugrožene mještane. Optužuje ga se da je u siječnju 2008. i prosincu 2009. godine sastavio lažne popise s ukupno 98 korisnika socijalne pomoći. Kao načelnik Općine zatražio je od Brodsko-posavske županije isplatu pomoći za ogrjev u iznosu od 950 kuna po korisniku, za što mu je isplaćeno 93.100 kuna. Uskok tvrdi kako su potpisi korisnika pomoći na isplatnim listama krivotvoreni te da je Batinić sav novac uzeo sebi.

Miškovića se pak tereti da je, kao član Općinskog poglavarstva, kao predsjednik NK Slobodnica naložio da se reflektori tamošnjeg igrališta bez znanja HEP-a spoje na električnu mrežu, a potrošnja je bila registrirana kao za općinsku javnu rasvjetu. Mišković je stoga tražio od Batinića da Općina plaća račune za struju. HEP je u prosincu 2010. otkrio nelegalan priključak te klubu ispostavio račun od 20.808 kuna. On je, stoji u optužnici, plaćen s općinskog računa.

Milan BUGARIĆ
PRESUDE U AFERI “SIBINJ”

U prošlogodišnjem suđenju u aferi “Sibinj”, uz Batinića i Miškovića, nepravomoćno je presuđeno i generalu Mladenu Kruljcu (godina i pol zatvora). Poduzetnik Ivan Rimac osuđen je na tri godine i 10 mjeseci, autoprijevoznik Željko Garić na dvije, a Zdravko Sočković, bivši šef brodskoposavskog HDZ-a i Županijske skupštine, na godinu i tri mjeseca zatvora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike