Regija
USPIO PRVI FESTIVAL KULENOVE SEKE U POŽEŠTINI

Najbolju seku napravio je
Zvonko Ciganović iz Požege
Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Na natjecanju su prijavljena čak 73 uzorka iz cijele Slavonije

VELIKA – Prvi Festival kulenove seke koji je organizirao tjednik Kronika požeško-slavonska uz suorganizatore, općinu Velika i KUD “Ivan Goran Kovačić” od svih sudionika i gostiju ocijenjen je kao više nego uspio. Na natjecanje su prispjela 73 uzorka iz Požeštine i ostalih dijelova Slavonije - iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

– Moram istaknuti veliko zadovoljstvo, sad sam zaboravio sve one teške poslove oko organizacije, a upravo ovako veliki broj uzoraka opravdava našu ideju da se ovakva vrsta manifestacije treba održati u Požeštini. Veliki broj uzoraka govori da se kulenova seka, ili nekada zvana uskrsna kobasica, uskrsnjača ili naprosto debela kobasica rado proizvodi u našim domaćinstvima, da je cijenjena kao i kulen jer se također pravi od najkvalitetnijeg svinjskog mesa. Naša kulenova seka ima svoje mjesto na slavonskom stolu, a vrlo rado ju kušaju i turisti - istaknuo je glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

Šampionsku titulu za kulenovu seku s najviše bodova prema ocjeni stručnog suda dobio je Zvonko Ciganović iz Požege. Njemu je veliki paket potrepština za kolinje sponzora tvrtke Alles uručio zlatni kulenar Vjenceslav Hruška, glavni moderator i voditelj prilikom ocjenjivanja. Ukupno je 19 kulenovih seka zavrijedilo zlatne plakete, 35 srebrnih plaketa, a 19 brončanih plaketa koje su uručili zamjenik župana Ferdinand Troha, predsjednik ocjenjivačke komisije, i načelnik općine Velika Vlado Boban. Posebno zapaženo mjesto na ocjenjivanju imala je grupa proizvođača iz Valpova koja je s osam uzoraka zauzela visoke zlatne i srebrne ocjene.

– Čestitam organizatorima na uspješnoj priredbi kojom su se odmah svrstali u vrh natjecanja u cijeloj Slavoniji. Organizacija je besprijekorna, a po broju dospjelih uzoraka odmah ste iza tradicionalne kulenijade u Jagodnjaku. Naša podrška je neupitna i dolazimo ubuduće na sve gastromanifestacije u Požeštini jer ovdje smo se i odlično proveli – istaknuo je Željko Knežević iz Valpova koji je osvojio visoko zlato za svoju kulenovu seku. Visoko zlato po broju bodova osvojili su i OPG Bello iz Pleternice, Dražen Lončarević iz Štitnjaka, Ivica Ribičić iz Grabarja, Marijan Hofman iz Velike, Domagoj Ciganović iz Alilovaca, Roberto Šimunović iz Novog Sela, Antonija Ciganović iz Alilovaca, Luka Bajt iz Zarilca, Josip Čačić iz Velike, Japundžić iz Grabarja, Vinko Begović iz Drškovaca, Josip Deša iz Trenkova te Mario Knajs iz Grabarja.

Na Festivalu su svoj udjel dali KUD Poljadija Grabarje, KUD Požeška dolina, KUD Orljava Pleternica, KUD Svilenka Buk, KUD Rama Pleternica i HKUD Slavonija iz Jakšića, a na pozornici se izmijenilo pet tamburaških sastava. Osim stolova koje su uredili na tradicionalni način s autohtonim jelima i pićima folkloraši su spremili djevojke i snaše za izbor ljepotice Kulenove seke. Njih 15 prošetale su u dva navrata kroz dvoranu pokazujući ljepotu i raskoš narodne nošnje.

Za drugu pratilju proglašena je Maja Polgar iz KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, prvu pratilju Katarina Vidakušić iz KUD-a Rama Pleternica, a za ljepoticu 1. Festivala kulenove seke Matea Crnković iz KUD-a Požeška dolina iz Požege, koja je bila obučena u svečanu djevojačku nošnju stariju od 100 godina. Lente i nagrade organizatora djevojkama su uručili saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.(AGM Kruna)

mARIJAN Hofman pobjednik publike

Kako su svi uzorci bili ponuđeni posjetiteljima u dvorani na degustaciju, ali i ocjenjivanje na glasačkim listićima za najbolji uzorak, pobjedu s najviše glasova svih posjetitelja u dvorani odnijela je kulenova seka proizvođača Marijana Hofmana iz Velike. Njegova seka je i prema ocjeni žirija dobila vrlo visoke ocjene, pa je ovo združivanje s mišljenjem publike samo potvrdilo dobru kvalitetu kulenovih seka.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike