Regija
BARANJA OPET ZAPOSTAVLJENA

Ni jedna škola iz Baranje
neće biti e-škola prije 2019.
Objavljeno 2. ožujka, 2015.
Od 700 pristiglih zahtjeva za projekt je odabrano 150 škola iz cijele Hrvatske

BELI MANASTIR - Je li Baranja opet (nepravedno) zapostavljena, pitaju se svi Baranjci ovih dana, ili je po srijedi nešto savim drugo? Pitanje je to koje smo postavili i nekim ravnateljima baranjskih škola nakon što je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, objavila nazive prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot-projekt "e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola". Među 150 škola ni jedna nije baranjska, premda se na poziv javilo njih osam - osnovne škole iz Belog Manastira, Bilja, Darde, Draža, Popovca, Šećerane i Zmajevca te Prva srednja škola Beli Manastir, koje, ukupno gledajući, polazi više od 2000 učenika. Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 300 milijuna kuna, koji je izazvao golemo zanimanje škola iz cijele Hrvatske, jer se na natječaj prijavilo njih 700-injak. Prijavljene škole svojim su odazivom iskazale želju za uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svoje obrazovne i poslovne procese, a reprezentativni uzorak CARnet je odabrao na osnovi vrste škole, načelu inkluzivnosti (na osnovi indeksa razvijenosti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH), veličine škole i samoprocjeni škole o vlastitoj tehničkoj opremljenosti i iskustvu u primjeni IKT-a. Za zeleno svjetlo bilo je potrebno ispuniti i tehničke uvjete, koje, sudeći prema popisu, nisu ispunile Prva srednja škola Beli Manastir i OŠ Bilje. Ostale škole uvjete su ispunile, ali se na popisu nisu našle.

- Sigurno da smo nezadovoljni. Među prvima smo se prijavili, nismo kasnili, tvrdim da nam je program dobar, imamo mladi kadar koji bi bez problema primjenjivao program - ''aduti'' su Damira Mendlera, ravnatelja belomanastirske OŠ Dr. Franje Tuđmana, koji očito nisu bili dovoljno jaki. Moguće je, doduše, da su u pitanju optičke veze, iako nisu na popisu škola koje nisu zadovoljile zbog tehničkih uvjeta.

- Kada već nismo prošli mi, bio bih sretan da je bar jedna baranjska škola prošla, ali, nažalost, to se nije dogodilo - kaže Mendler. Slično razmišlja i njegova kolegica, ravnateljica OŠ Popovac, Jadranka Sabljak.

- Svi smo se nadali, ali je sve ostalo samo na nadi. Krivo mi je, što drugo reći - ističe Sabljak, naglašavajući kako misli da je CARnet razmišljao o tome gdje će jeftinije proći, jer su u projekt uvrštene neke škole koje već imaju e-dnevnike. Kako bilo da bilo, baranjskih škola na popisu nema, a novu priliku, zajedno sa 500-tinjak ostalih koje nisu prošle, morat će pričekati do 2019. godine, kada CARnet planira uključivanje sljedećih 700 škola u drugu fazu projekta...

Ivica GETTO
ŠKOLE ODABRAO - KOMPJUTER!

U obrazloženju ''odbijenice'' koje je CARnet poslao školama stoji: ''Unatoč uloženim naporima i spremnosti na suradnju, koju iznimno cijenimo, vaša škola nije prošla u posljednjoj fazi odabira. Za pilot-projekt e-Škole pristiglo je više od 700 prijava, od kojih je na temelju reprezentativnosti odabrano 150. Kod odabira vodili smo se kriterijima objavljenim u Javnom pozivu za iskaz interesa, a to su: vrsta škole, načelo inkluzivnosti na osnovi indeksa razvijenosti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH, veličina škole prema propisanim državnim pedagoškim standardima te samoprocjena tehničke opremljenosti i iskustva u primjeni IKT-a prema ispunjenom upitniku. Ocjenjivao se i prijedlog plana rada priložen prijavi, kojim su škole djelomično mogle utjecati na odabir. Odabranih 150 škola ne predstavlja najbolje škole, ni škole koje najviše koriste IKT u nastavi, nego reprezentativni uzorak škola u Hrvatskoj. Kako bi odabir za sudjelovanje u pilot-projektu bio što objektivniji, sastavljen je algoritam te je računalo odredilo reprezentativni uzorak kojim su odabrane male i velike, opremljene i neopremljene škole, digitalno zrele i digitalne početnice, u svim dijelovima Hrvatske. Iako vaša škola nije uključena u pilot, u 2019. godini planiramo pokrenuti veliki projekt e-Škole, u koji će biti uključeno novih 700 škola, a natječaj će biti raspisan 2018. godine, te vas pozivamo da ponovno aplicirate.”

JAVILO SE OSAM ŠKOLA:

iz Belog Manastira, Bilja, Darde, Draža, Popovca, Šećerane i Zmajevca

Riječ je o projektu vrijednom 300 milijuna kuna, koji je izazvao golemo zanimanje škola iz cijele Hrvatske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike