Osijek
SVJETLANA ČINČURAK, MAJSTOR ZLATAR

Napokon je došlo vrijeme da predstavim nakit koji sama dizajniram i izrađujem
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

Za Svjetlanu Činčurak nećemo pogriješiti ako kažemo da ima i zlatne ruke i ruke majstora. Naime, ona već 17 godina radi kao zlatar, a sada je i vlasnica diplome majstor zlatar.

No izbor tog zanimanja nije bio njezina prva odluka - nakon srednje škole prekvalificirala se za zlatara, nauk je pri tome izučila u nekadašnjem osječkom Nakitu. Sve donedavno radila je kod osječkih zlatara.

- A kada je moj poslodavac donio odluku o zatvaranju radnji, osjetila sam da se otvara prostor za mene. Stoga sam se prije šest mjeseci odlučila na samozapošljavanje i otvaranje obrta - ističe Svjetlana Činčurak.

Sa sobom je, dakle, u svoju radionicu donijela sve iskustvo izrade i popravaka nakita od plemenitih kovina i ostalog metala, graviranja, rodiniranja, izrade filigranskog nakita... U kolovozu 2014. tako je otvorila obrt DEALL, koji je dobio naziv po prvim slovima imena njezine djece.

No da bi bila u poziciji proizvoditi i prodavati samostalno kreiran nakit, valjalo je steći titulu majstora.

- Sad je i to riješeno i spremna sam tržištu predstaviti svoje proizvode - kaže naša sugovornica pa nam prvo pokazuje minikolekciju vjenčanog prstenja - burmi. Radit će ih i po narudžbi, odnosno prema idejama budućih mladenaca. Inače, kaže, i popravlja i vraća sjaj starom zlatu i obiteljskom nakitu...

Kada je o zlatu općenito riječ, orijentirat će se na manje serije. Za nakit izrađen od srebra postojat će, međutim, veća kolekcija, u čemu će joj pomoći i Marijela Ruf. Ona je pak vlasnica obrta Maru, za proizvodnju nakita od srebra i bakra, pa će zajedničkim snagama svoje kolekcije predstaviti na osječkom Proljetnom sajmu idućeg vikenda. Uostalom, i dijele “samozatajni“ poslovni prostor na Donjodravskoj obali.

A taj je prostor, osim izloženog nakita, prepun specifičnog zlatarskog alata i pomagala. Za oko će vam odmah zapeti specifičan tobolac za stolom za kojim radi Svjetlana. U njemu, naime, završava zlatna i srebrna prašina koja je, naoko nevidljiva, “isturpijana” pri obradi nakita. Ali kada se nakon cijelog dana ta prašina skupi na hrpu, od toga se da izraditi novi prsten!

Majstor zlatar Svjetlana Činčurak ovim je korakom otvorila novo poglavlje u svojoj karijeri. Nakon rada za druge, sada je napokon u poziciji sama upravljati svojom karijerom, pa makar i u neizvjesnom poduzetničkom okruženju. No kako rekosmo na početku, ne strepimo, jer u nje su zlatne ruke majstora. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike