Osijek
NE MOGU PLAĆATI KUHINJU

Anonimni donatori u nekim školama plaćaju užinu siromašnoj djeci
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

Ekonomska je kriza učinila svoje, pa je sve više roditelja koji ne mogu plaćati školsku kuhinju svojoj djeci. Potvrđuju nam to ravnatelji osječkih osnovnih škola.

Jadranka Jurić, ravnateljica OŠ Franje Krežme, kaže kako se aktualna gospodarska situacija, s velikim brojem nezaposlenih roditelja, među kojima je mnogo onih koji su dobili otkaz, ali i onih koji rade u tvrtkama koje im ne isplaćuju plaće, osjeti i u školi.

- Imamo ukupno 325 učenika, od kojih se u školi hrani njih 199. Za 15 učenika, iz kategorije socijalno ugroženih obitelji, školsku kuhinju plaća Grad Osijek, a za dvoje učenika Dom za djecu i mlade Klasje. Ono što je novo, to je da imamo donatore koji žele ostati anonimni, a oni plaćaju školsku kuhinju za dvoje učenika. Riječ je o zaposlenicima jedne tvrtke, ljudima dobre volje koji na taj način žele pomoći i mi smo im zahvalni na tome - ističe ravnateljica Jurić.

No, dodaje, potreba još ima, jer nije rijedak slučaj da roditelji ostanu bez posla, a nisu socijalni slučajevi. Takvi roditelji ne mogu svojoj djeci platiti prehranu u školi, pa se često ta djeca izjednačavaju s onom koja, jednostavno, ne žele jesti u školi i sama si nose hranu, ili je kupuju u prodavaonicama u blizini škole.

Slična je situacija i u OŠ Jagode Truhelke, što nam potvrđuje ravnatelj Franjo Vukelić: “Od 451 učenika u školi se hrani njih 290. Većina roditelja plaća školsku kuhinju, a cijena je obroka pet kuna na dan. Za četiri učenika, iz kategorije socijalno ugroženih obitelji, školsku kuhinju plaća Grad Osijek. I mi imamo anonimne donatore, to su naši bivši učenici koji plaćaju prehranu za dva učenika”.

Naš sugovornik priznaje da to ne pokriva sve potrebe. “Ovo je prvi put da je broj učenika koji ne mogu platiti školsku kuhinju prešao 20. Stoga smo u pregovorima s udrugom Rijeka ljubavi da oni financiraju školsku kuhinju za 15 učenika za koje razrednici ocijene da je to potrebno”, kaže Vukelić.

Dodaje i kako neki roditelji ne žele da se zna da ne dobivaju plaću. To je za njih golem psihički pritisak i često im je neugodno priznati da nemaju novca i da svojoj djeci ne mogu dati novac za školsku kuhinju ili da si kupe nešto za jelo. V. Latinović

UZ UŽINU, DJECA DOBIVAJU VOĆE

OŠ Jagode Truhelke jedna je od škola uključenih u nacionalni projekt Sheme školskog voća, zahvaljući kojoj djeca redovito u školi dobivaju voće. Taj zdravi obrok dobivaju jedanput tjedno, i to u organizaciji škole. Osim toga, još se 30 učenika razredne nastave hrani u produženom boravku. Oni jedu kuhanu hranu koja se priprema u Studentskom centru. “Nastojimo da hrana koju djeca jedu u školi bude zdrava, da u njoj bude što manje masnoća i šećera, no problem je u tome što djeca teško mijenjaju svoje prehrambene navike”, zaključuje ravnatelj Franjo Vukelić.

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike