Osijek
KOMUNALNI I PROMETNI REDARI LANI ISPISALI 1800 KAZNI I UPOZORENJA

Zbog parkiranja na zelenu
površinu Osječanin u 2014.
evidentiran čak 47 puta!
Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Osam komunalnih redara pokriva područje sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora

Posla za komunalne i prometne redare u Osijeku ne manjka, dovoljno je prošetati bilo kojim naseljem i mala je šansa da ne prođete pokraj bar jednog prekršaja nesavjesnih građana.

Tako je tijekom prošle godine ispisano 680 prekršajnih naloga s predviđenim kaznama, čemu valja dodati još 1106 obavijesti o počinjenom prekršaju vlasnicima nepropisno parkiranih motornih vozila.

- Učestalost prekršaja ovisi o godišnjem dobu, pa se u prvom dijelu godine najveći broj prijava odnosio ne neuklanjanje snijega i leda, zbog čega je ispisan 151 obvezni prekršajni nalog. U srpnju, kolovozu i rujnu najviše se izdanih obaveznih prekršajnih naloga odnosio na problem ambrozije, u vezi s čim imamo evidentirana 43 obavezna prekršajna naloga, a ostali se prekršajni nalozi odnose na različite druge prekršaje. Najviše, odnosno 190 obaveznih prekršajnih naloga, izdano je zbog protupravnog korištenja javnih površina, kao što je postavljanje terasa bez odobrenja, postavljanje reklama, pokretnih naprava, izlaganje robe, prezentacije... Inače, Odsjek komunalnih redara trenutačno ima osam komunalnih redara i oni pokrivaju područje sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora - rekla je Ljiljana Belajdžić, v. d. pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.

S obzirom na opseg posla i golemu površinu koju svaki redar “pokriva”, pitali smo i planira li se zapošljavanje dodatnih prometnih ili komunalnih redara.

- Dodatno zapošljavanje komunalnih i prometnih redara nije u planu, što ne znači kako se ne promišlja o drugim načinima i mogućnostima dodatnih postignuća Grada kada je riječ o ovoj temi - kaže Belajdžić.

Zanimljivo je da se među ponavljačima prekršaja ističe Osječanin kojemu je prošle godine ispisano ukupno 47 obavijesti o počinjenom prekršaju i obveznih prekršajnih naloga, a sve zbog nepropisnog parkiranja na javnoj zelenoj, zemljanoj i sličnoj površini koja nije namijenjena za parkiranje.

Ivan SEKOL
NAPLATA KAZNI UZ POMOĆ FINE

Nekadašnji problem naplate ispisanih kazni riješen je Odlukom o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama prekršajnog zakona kojom je nadležnost naplate novčanih kazni s Porezne uprave prenesena na Finu. U Gradu kažu kako Fina vrlo efikasno obavlja naplatu pa taj problem više ne postoji.

Prometni redari nemaju ovlasti policije, ali ispisuju kazne za nepropisno parkiranje i bave se prometom u mirovanju

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike