Osijek
ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE

Uče fiziku na zabavan i zanimljiv način
Objavljeno 1. ožujka, 2015.

Već šestu godinu zaredom na Odjelu za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera održana je Zimska škola fizike za srednjoškolce. Organizirali su je Hrvatsko fizikalno društvo – podružnica Osijek i Županijsko stručno vijeće (ŽVS) nastavnika fizike Osječko-baranjske županije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Prof. Snježana Švelec, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za fiziku za strukovne srednje škole, kaže kako su njezini kolege koji rade u srednjim školama priremili šest radionica u trajanju od 30 minuta, a svi učenici prođu sve radionice.

- Nastavnici se pripremaju na drukčiji način, to nije predavačka nastava, nego rad u radionici. Učenici su jako zainteresirani za ovakav način rada, ne biramo ih po ocjenama, nego one koji žele sudjelovati i dobro se zabaviti. Interes učenika strukovnih škola jednak je kao i gimnazijalaca, jer tu nije naglasak na znanju iz fizike, nego na volji da se taj predmet uči na drukčiji način. To, nažalost, zbog opremljenosti škola nije moguće često raditi na redovitoj nastavi - kaže prof. Švelec.

Njezina kolegica, prof. Spomenka Hardi, iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, voditeljica ŽVS za fiziku za gimnazije, dodaje da je sudjelovao velik broj zainteresiranih učenika.

- Naš je kapacitet stotinu učenika, tako da smo mnoge morali odbiti. Već godinama sudjelujem u Zimskoj školi fizike, pripremam radionice, ponekad i oko mjesec dana, a učenici to jako dobro prihvaćaju. Naša se radionica zove “Mikser boja”, s obzirom na to da je ova godina proglašena Godinom svjetlosti, pa je i cijela ovogodišnja Zimska škola pod tim nazivnikom. Kao profesoru fizike zanimljivo mi je raditi na ovaj način, jer mogu pokazati svoju kreativnost, radeći s djecom koju zanima fizika - ističe prof. Hardi. V. Latinović

Učenici koji su sudjelovali u Zimskoj školi ne moraju imati peticu iz fizike, nego volju da taj predmet uče na drukčiji način

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike