Mozaik
U ĐAKOVU SE KUHALO TRADICIJSKO JELO

Kovač skuhao tačke
sa špinatom i sirom
Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Gost Trbuhozboraca ova je put bio kazališni redatelj, dramaturg i zagriženi kvizaš Mario Kovač

Trbuhozborci, radijski talk show, složenac koji spaja popularne voditelje Mirka Fodora i Andru Tomovića, najsvježije namirnice s gradskih tržnica, kuhanje uživo i poznatog gosta, a emitira se svake subote između 11 i 12 i 30 sati u eteru HR2, prošlog je vikenda emitiran iz đakovačkog restorana Sokak.

Gost Trbuhozboraca ovaj je put bio kazališni redatelj, dramaturg i zagriženi kvizaš Mario Kovač, inače vegetarijanac! Što su odlučili skuhat, te servirati slušateljima, provjerili smo na licu mjesta, u ugodnoj atomsferi nadaleko poznatog đakovačkog restorana koji odiše slavonskom tradicijom.

- Trubuhozborci su zabavna show emisija, lijep projekt koji je krenuo od ove jeseni, a ide zajedno s emisijom Radna subota, od 9 do 11 sati, a onda mi nastavljamo. U našoj emisiji poznate osobe po raznim trbusima gradova, ovaj put u Đakovu, u Sokaku, u srcu Slavonije, kuhaju. Ovaj put kuha nam Mario Kovač, svi znamo što sve radi. On je, istina, čovjek iz Zagreba, ali je u HNK-u u Osijeku imao premijeru predstave „Harmsijek“, pa smo ga iskoristili da nam dođe kuhati u Đakovu - kazao nam je voditelj Mirko Fodor. “Osim što je iz Zagreba, još je i vegetarijanac, a kuha u Slavoniji. Zato mi radimo pravi slavonski specijalitet, tačke sa špinatom i sirom. One mogu biti s pekmezom i odlične su, ali imate i slane s koprivama. Njegova je želja bila spraviti spomenuti slavonski specijalitet, koji ne mora biti nužno s mesom”, dodao je Fodor.

Inače, specijaliteti kojima nepce slane i slade gotovo svi putnici namjernici koji se nađu u Đakovu, nadaleko su poznati. Nije zato čudno što se o njihovoj gastroponudi glas pronio cijelom Hrvatskom. I ne samo to. Naime, restoran Sokak je u starovinskom štihu. Kad uđete u njega, zaista imate dojam da prolazite sokakom slavonskog sela. Voditeljica restorana Sokak, Renata Knežević, kaže kako izgledom restorana i gastroponudom žele sačuvati tradicijsku baštinu kraja. “To je jedan od razloga zbog kojeg smo pozvani na Međunarodni gastro festival u Zagrebu. Dva puta smo bili na Međunarodnom festivalu u Varaždinu, opet nas zovu da idemo na natjecanje kuhara”, kaže Knežević. Dodaje kako je prostor restorana često korišten za snimanje tamburaških spotova. Tako se Sokak pojavljuje i u scenama spota popularnog pjevača Jacquesa Houdeka u pjesmi „Ne vrijedi plakati“, snimao se i Muzej u loncu, snimali su ondje i TS Prijatelji, Dyaco, Ženska vokalna skupina Đakovčanke... Inače, uz brojne druge specijalitete, u restoranu Sokak gosti mogu kušati dimljenu divljač, tačke, paštetu od čvaraka, čobanac, šarana na rašljama, fiš, flekice s kupusom, trgance i brojna druga jela iz nekih prošlih vremena.

Maja MUŠKIĆ
Zasvirao Dyaco

- Osim što su slušatelji spomenutih radijskih postaja mogli čuti kako se u srcu Slavonije spravljaja starinsko jelo, mogli su i uživati u dobroj domaćoj glazbi. Naime, za njih je zasvirao Tamburaški sastav Dyaco, inače čest gost restorana Sokak.

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike