Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Gost Trbuhozboraca ova je put bio kazališni redatelj, dramaturg i zagriženi kvizaš Mario Kovač
Trbuhozborci, radijski talk show, složenac koji spaja popularne voditelje Mirka Fodora i Andru Tomovića, najsvježije namirnice s gradskih tržnica, kuhanje uživo i poznatog gosta, a emitira se svake subote između 11 i 12 i 30 sati u eteru HR2, prošlog je vikenda emitiran iz đakovačkog restorana Sokak.
Gost Trbuhozboraca ovaj je put bio kazališni redatelj, dramaturg i zagriženi kvizaš Mario Kovač, inače vegetarijanac! Što su odlučili skuhat, te servirati slušateljima, provjerili smo na licu mjesta, u ugodnoj atomsferi nadaleko poznatog đakovačkog restorana koji odiše slavonskom tradicijom.
- Trubuhozborci su zabavna show emisija, lijep projekt koji je krenuo od ove jeseni, a ide zajedno s emisijom Radna subota, od 9 do 11 sati, a onda mi nastavljamo. U našoj emisiji poznate osobe po raznim trbusima gradova, ovaj put u Đakovu, u Sokaku, u srcu Slavonije, kuhaju. Ovaj put kuha nam Mario Kovač, svi znamo što sve radi. On je, istina, čovjek iz Zagreba, ali je u HNK-u u Osijeku imao premijeru predstave „Harmsijek“, pa smo ga iskoristili da nam dođe kuhati u Đakovu - kazao nam je voditelj Mirko Fodor. “Osim što je iz Zagreba, još je i vegetarijanac, a kuha u Slavoniji. Zato mi radimo pravi slavonski specijalitet, tačke sa špinatom i sirom. One mogu biti s pekmezom i odlične su, ali imate i slane s koprivama. Njegova je želja bila spraviti spomenuti slavonski specijalitet, koji ne mora biti nužno s mesom”, dodao je Fodor.
Inače, specijaliteti kojima nepce slane i slade gotovo svi putnici namjernici koji se nađu u Đakovu, nadaleko su poznati. Nije zato čudno što se o njihovoj gastroponudi glas pronio cijelom Hrvatskom. I ne samo to. Naime, restoran Sokak je u starovinskom štihu. Kad uđete u njega, zaista imate dojam da prolazite sokakom slavonskog sela. Voditeljica restorana Sokak, Renata Knežević, kaže kako izgledom restorana i gastroponudom žele sačuvati tradicijsku baštinu kraja. “To je jedan od razloga zbog kojeg smo pozvani na Međunarodni gastro festival u Zagrebu. Dva puta smo bili na Međunarodnom festivalu u Varaždinu, opet nas zovu da idemo na natjecanje kuhara”, kaže Knežević. Dodaje kako je prostor restorana često korišten za snimanje tamburaških spotova. Tako se Sokak pojavljuje i u scenama spota popularnog pjevača Jacquesa Houdeka u pjesmi „Ne vrijedi plakati“, snimao se i Muzej u loncu, snimali su ondje i TS Prijatelji, Dyaco, Ženska vokalna skupina Đakovčanke... Inače, uz brojne druge specijalitete, u restoranu Sokak gosti mogu kušati dimljenu divljač, tačke, paštetu od čvaraka, čobanac, šarana na rašljama, fiš, flekice s kupusom, trgance i brojna druga jela iz nekih prošlih vremena.
Maja MUŠKIĆ
Zasvirao Dyaco
- Osim što su slušatelji spomenutih radijskih postaja mogli čuti kako se u srcu Slavonije spravljaja starinsko jelo, mogli su i uživati u dobroj domaćoj glazbi. Naime, za njih je zasvirao Tamburaški sastav Dyaco, inače čest gost restorana Sokak.