Mozaik
MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA U VINKOVCIMA

Martina i Ana-Maria
priredile najjela
Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Natjecanje je održano u dvije ugostiteljske discipline, za učenike kuhare i učenike slastičare

Srednja strukovna škola Vinkovci bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika “Gastro”. Natjecanje je održano u dvije ugostiteljske discipline, za učenike kuhare i učenike slastičare, i to u disciplinama: Hladni slani izložak i Hladni slatki izložak.

U disciplini Hladni slani izložak sudjelovali su učenici iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Srednje strukovne škole Vinkovci.

Hladni slani izložak

Ana-Maria Stanković, učenica 3. razreda kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, pod vodstvom Marije Bošnjak, stručnog učitelja kuharstva, osvojila je prvo mjesto. Tema natjecanja bila je pripremanje hladnog slanog izloška od sljedećih namirnica: brancin, lignja, rajčica, komorač, maslina.

- Hladni slani izložak posebna je vrsta hladnih jela koja se slažu, nude i poslužuju u posebnim prilikama. Za hladne izloške slobodno se može reći da su to najsavršeniji radovi u kuharstvu gdje dolaze do izražaja osobne ideje kuhara, njegova kreativnost, smisao za ljepotu, estetiku, stvaralački duh, virtuoznost u novim kompozicijama, i sveukupnost struke. Hladni izložak je sklad boja, harmonija oblika i kompozicijama i mjera za dopušteno i prihvatljivo. Hladni izlošci slažu se i sastavljaju od raznih vrsta namirnica. Svaki hladni izložak ima dekorativan izgled, sjajnu površinu, ne tamni pod utjecajem zraka. Radila sam pjenicu od brancina s punjenom lignjom i biskvit od špinata, pjenica od brokule i mrkve ukrašena crnom maslinom i komoračem, cherry rajčica punjena salatom od lignji i umak od majoneze i vrhnja uz dodatak bijelog vina koji se odlično sljubljuje s brancinom. Ovaj hladni slani izložak osvojio je stručni ocjenjivački sud svojim šarolikim izgledom, odabirom kvalitetnih namirnica i, naravno, izvanrednim okusom. Daljnje želje su mi nastavak usavršavanja, uspjeh u budućim natjecanjima i zaposlenje. Ovim putem htjela bih zahvaliti svojoj mentorici Mariji Bošnjak koja mi je mnogo pomogla u dosadašnjem razvoju i kojoj sam bila pomoćnica u osvajanju 3. mjesta u ukupnom poretku Kupa Hrvatskog kuharskog saveza koji se održao u rujnu 2014., u hotelu Sheraton, u Zagrebu, istaknula je Ana-Maria Stanković.

Hladni slatki izložak

U disciplini Hladni slatki izložak sudjelovali su učenici iz Strukovne škole Virovitica, Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Srednje strukovne škole Vinkovci.

Martina Alilović, učenica 3. razreda slastičara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, pod vodstvom Nevenke Bionda, dipl. ing. prehrambene tehnologije, osvojila je prvo mjesto. Tema natjecanja bila je pripremanje hladnog slatkog izloška od tri različite vrste slastica i to: minitart s kremom, prženo tijesto s kremom i macaronsi.

- Pravila sam tri hladna slatka izloška, a tema nam je bila minitart, macaronsi i hrustavo tijesto. Kada smo saznali temu ostajali smo nakon škole da se dobro pripremimo za natjecanje, ali nama to nije bilo teško. Minitart košaricu sam izradila od prhkoga tijesta, punila sam s kremama od višanja i vanilije, dekoracija je bila od čokolade. Izradila sam macaronse, nadjenula s kremom od šumskoga voća, dekoraciju sam izradila od čokolade i smjese od šumskog voća. Kad govorimo o prženom tijestu, njega sam prvo kuhala, potom ispekla, te sam ga izrezala kalupom u kocke, na kraju sam ih napunila kremom. Dekoracija je bila od termički obrađene naranče i hrustavog tijesta. Za sastavljanje recepture imali smo pola sata, dok je izrada slastica bila punih sedam sati, istaknula je Martina Alilović.

Prema riječima Ružice Šošić, stručne učiteljice slastičarstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, njihovi su učenici pokazali veliku profesionalnost u pristupu radu i tako zasluženo osvojili pravo natjecanja na državnoj razini koje će se održati od 18. do 21. ožujka ove godine u Biogradu na Moru.

Mario KOKAJ
Idu dalje

U disciplini hladni slani izložak na državno natjecanje idu učenici koji su zauzeli prva tri mjesta, odnosno: Ana Maria Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Mateja Peša iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Domagoj Čolaković iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. I u disciplini hladni slatki izložak, najbolja je bila učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Martina Alilović, koja će zajedno s drugoplasiranom Valentinom Popović iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek sudjelovati na državnom natjecanju.

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike