Ekonomija
SLAVONSKO-BARANJSKI PROIZVODI RAZGRABLJENI U OPĆINI SVETI PETAR U ŠUMI

Osječko-baranjska županija
otvara istarsko tržište slavonsko
-baranjskim proizvođačima
Objavljeno 1. ožujka, 2015.
Šišljagić je pozvao sve okupljene na 7. Dane vina i turizma Osječko-baranjske županije, u svibnju ove godine

Domaći slavonsko-baranjski proizvodi, kobasice, kuleni, šunke, slanine, čvarci, sirovi, vino i rakija doslovno su razgrabljeni prošloga vikenda u malenom i pitoresknom mjestu u unutrašnjosti Istre, Svetom Petru u Šumi. Ondje se, naime, održala jedinstvena i zanimljiva dvodnevna manifestacija „S klobasicom u EU“.

Riječ je o međunarodnom sajmu kobasice i kobasičarskih proizvoda koji se održava treću godinu zaredom u organizaciji Općine i uz pokroviteljstvo Istarske županije, a već sada privlači velik broj gostiju iz Hrvatske i susjednih zemalja, ponajprije Italije i Slovenije. Školsku sportsku dvoranu i središnji mjesni trg, pred drevnim pavlinskim samostanom, gdje su se odvijale sajamske aktivnosti, tijekom vikenda okupiralo je deset tisuća domaćih i stranih posjetitelja.

Osječko-baranjska županija prepoznala je vrijednost te manifestacije, prije svega zbog mogućnosti plasiranja naših domaćih proizvoda, te je kao ovogodišnji glavni partner sajma onamo vodila 15 izlagača, koji su tamošnjim posjetiteljima nudili bogatu enogastronomsku ponudu ovoga kraja.

- Istarska Županija nosi ukupno trećinu hrvatskog turizma, a na ovaj način povezujemo naše proizvođače i tamošnje turističke djelatnike i ugostitelje, što jamči plasman naših proizvoda, povećanje proizvodnje, nova ulaganja i zapošljavanja. Sama činjenica da su svi odreda bili i više nego zadovoljni prodajom, dovoljno govori kakvi su rezultati ostvareni i što ovo znači za brendiranje i pozicioniranje naših proizvoda na tržištima koja traže kvalitetu, a ujedno to znaju i financijski vrednovati. Također je važan podatak da će od 1. srpnja ove godine biti završen proces zaštite istarskog pršuta oznakom izvornosti na razini Europske unije. I slovenski i hrvatski proizvođači, prema tom dogovoru, mogu upotrebljavati sirovinu iz samo nekoliko hrvatskih županija, a među njima su Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska - dodaje župan Šišljagić. Županija je iskoristila priliku te se prezentirala i kao turistička destinacija. Prvoga dana sajma poznati baranjski ugostitelj iz Karanca Vladimir Škrobo Bajo topio je čvarke na tradicionalan način, a drugi je bio rezerviran za kuhanje čobanca u velikom kotlu. Podjela tih delicija uz pratnju Tamburaškog sastava Hrvatski sokol bila je odlična reklama okupljenima što ih čeka kada posjete našu županiju. Konkretan poziv već je upućen. Načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban najavio je najveću smotru kulina u Hrvatskoj – 14. Kulinijadu u Jagodnjaku, a župan Šišljagić pozvao je sve okupljene na 7. Dane vina i turizma Osječko-baranjske županije, u svibnju ove godine.(Z.R.)

10

tisuća domaćih i stranih posjetitelja posjetilo je ovu manifestaciju

15

izlagača vodila je Osječko-baranjska županija na dvodnevnu manifestaciju

Održano ocjenjivanje za najbolju kobasicu

Uz prigodni zabavni programa, održano je i ocjenjivanje za najbolju kobasicu, izabrani su međunarodni i nacionalni šampioni, a bilo je i popratnih zanimljivosti kao što je „nadivanje kobasice na beku“ odnosno natjecanje u punjenju kobasica bez pomoćnih uređaja, samo s crijevom, vrbovom šibom i vlastitim prstima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana