Novosti
REPORTERI BEZ GRANICA HRVATSKU SVRSTALI NA 58. MJESTO

Po medijskim slobodama na razini smo
Mongolije, Japana, Argentine i Malavija
Objavljeno 28. veljače, 2015.

Među 21 državom s najizraženijim i najdjelotvornijim medijskim slobodama (kriteriji čine širok spektar, od poreza preko sudskih odluka, do tretmana "zviždača") 16 je europskih zemalja, pokazali su rezultati istraživanja Reportera bez granica.

Prvih pet najslobodnijih medijskih zemalja su Finska (prva petu godinu zaredom), Norveška, Danska, Nizozemska i Švedska, a Hrvatska je na 58. mjestu, iza Argentine a ispred Malavija. Na popisu 180 zemalja Slovenija je 35., SAD 49., BiH 66., Srbija 67., Kosovo 87., Izrael 101... Tri najveća svjetska proizvođača nafte, Saudijska Arabija, Rusija i Iran, pri samom su dnu, a na samom su dnu, od 180 proučenih država, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Zanimljivo, 2002. godine Hrvatska je bila 33. od 134 zemlje uključene u istraživanje, a godinu dana poslije pala je na 69. mjesto. Najgore smo bili pozicionirani 2009. godine, kada smo zauzeli tek 78. mjesto, a u odnosu prema 2013., prošle smo godine nazadovali za jedno mjesto.

U skupini su zemalja sa sličnim medijskim slobodama kao i Hrvatska, osim spomenute Argentine i Malavija - Haiti, Mongolija, Mauritanija, Papua i Nova Gvineja, Južna Koreja, Japan Gvajana, Dominikanska Republika...

Reporteri bez granica stanje medijskih sloboda mjere prema sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj neovisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okviru medijskih djelovanja, transparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara. Hrvatska je za 2014. dobila ocjenu 26,12 (nula je najbolja, sto najgora) i pripada u skupinu zemalja od 25 do 35 bodova s “vidljivim problemima” u poštovanju medijskih sloboda. (E.S.)

Prigovori europskoj uniji

U izvješću se navodi da sloboda medija u svijetu pada zbog toga što skupine poput Islamske države ili Boko Harama kontroliraju protok informacija zabranjujući novinarima pristup ili, još gore, otimaju ih ili ubijaju. Nekim se zemljama zamjera vjerska cenzura, Sjedinjenim Državama uhićenje novinara koji su pratili prosvjede nakon smrti Michaela Browna u Fergusonu, a Europskoj uniji nesupjeh u tome da medije drže podalje od utjecaja moćnih političara.